Производителите на плодове и зеленчуци във Великобритания срещат затруднения при набирането на берачи, като повече от половината изтъкват, че не знаят дали ще разполагат с достатъчно работници мигранти, които да приберат реколтата им, съобщава БиБиСи.

Мнозина производители обвиняват слабия паунд, който намали покупателната сила на техните работници, както и несигурността по отношение на Брекзит.

Около 80 хил. сезонни работници годишно събират и обработват британските плодове и зеленчуци. Повечето от тях са от Европейския съюз, предимно от Румъния и България.

Лондон регистрира гражданите на ЕС, за да установи колко ще останат след Брекзит

Лондон регистрира гражданите на ЕС, за да установи колко ще останат след Брекзит

Около 3 милиона граждани на ЕС живеят на Острова

Един на всеки петима производители се оплаква, че те вече разполагат с по-малко берачи от необходимото.

Организацията, която представлява производителите на меки плодове, посочва, че недостигът на работна ръка понастоящем е най-тежкият от 2004 г. насам.

Набирането на работна ръка е станало по-трудно дори преди референдума от миналата година, на който мнозинството британци решиха страната им да излезе от Европейския съюз. Ала индустрията смята, че Брекзит изостря проблема и ако достъпът до работници извън Великобритания пресъхне, това би могло да отслаби домашното производство на безкостилкови плодове като ягоди, малини, боровинки и пр.