Британското разследване за убийството в Лондон през 2006 г. на Александър Литвиненко, бивш шпионин на КГБ, превърнал се впоследствие в критик на Кремъл, не само установи, че руската държава е пряк участник, но също така, че то би могло да се свърже със самия Владимир Путин.

Покушението срещу Литвиненко сега официално е определено като „поръчан и организиран от държавата акт”, като с „голяма вероятност” убийците са действали „под преките заповеди” на руската тайна служба ФСБ, в операция, „вероятно одобрена” от руския президент.

Правдоподобността на разследването не е поставена под съмнение, отбелязва в свой коментар британският в. "Гардиън". Неуморната ангажираност, показана от вдовицата на Литвиненко, Марина, успешно хвърли ярка светлина върху убийството. Престъплението се определя като първото независимо документирано покушение на руски дисидент от руската държава на европейска територия, още повече с радиоактивни субстанции.

За да се открие нещо сравнимо, човек трябва да се върне до 1978 г., когато беше убит българският дисидент Георги Марков, отровен с миниатюрна сачма с рицин, сложена на върха на чадър (вероятно е изстреляна), на лондонския мост „Ватерло”.

Това, че министърът на вътрешните работи Тереза Мей нарече убийството на Литвиненко "безочливо и неприемливо", е хубаво, но не е достатъчно. Британското правителство даде ясно да се разбере, че дипломатическите отношения с Русия няма да пострадат, отбелязва още "Гардиън".

Русия така или иначе е обект на големи икономически санкции заради намесата си в Украйна, а спадащите цени на нефта ѝ причиняват още повече страдания. Нови финансови санкции от страна на Лондон или замразяване на авоари обаче няма да объркат още повече сметките на Кремъл.

Някои депутати предлагат британска версия на списъка "Магнитски", с който САЩ въведоха санкции срещу руски държавни служители, уличени в посегателства срещу правата на човека. 

Докладът на разследващите на убийството на Литвиненко бе публикуван в много чувствителен момент, когато британският премиер Дейвид Камерън и други западни лидери се надяват руският президент Владимир Путин да изиграе ключова роля в сключването на мир в Сирия.

Британското правителство не искаше на първо място да бъдат публикувани резултатите от разследването, а още по-малко гръмките разкрития в него, замесващи и руския президент, да бъдат разгласени в толкова деликатен момент. Колкото и грубо да звучи, Сирия, Украйна и състоянието на световната икономика са по-приоритетни теми от смърт, настъпила преди десет години, пише "Гардиън".