Полски закон, забраняващ почти цялата търговия в неделя, влиза в сила, големите супермаркети и повечето търговци на дребно затвориха за първи път, откакто са въведени законите за либерални пазари през 90-те години след рухването на комунизма, съобщава "Гардиън".

Законът е предложен от профсъюза "Солидарност", който счита, че служителите заслужават почивни дни в неделя и са намерили подкрепа на консервативната и про-католическата управляваща партия "Право и справедливост".

Влиятелната католическа църква, към която принадлежат повече от 90% от поляците, приветства промяната.

Новият закон в началото забранява търговията в две недели от месеца, след което до три недели през 2019 г. и накрая всички недели през 2020 г., освен седем изключения преди Великденските и Коледните празници.

Опозиционни партии разглеждат промяната като атака срещу търговската свобода и предупреждават, че това ще доведе до загуба на работни места и по-специално до проблеми за студентите, които могат да работят само през почивните дни.

Обединението на синдикатите All-Poland също се противопоставя, като твърди, че това ще принуди служителите да работят повече часове в петък и събота и че работата ще бъде по-трудна, защото ще има повече клиенти. В Унгария, друга бивша комунистическа страна, забраната за търговията в неделя, наложена през 2015 г., беше толкова непопулярна, че властите я отмениха следващата година.

На други места в Европа обаче, включително Германия и Австрия, хората отдавна са свикнали с деня за търговска почивка и оценяват времето, което се освобождава в полза на семейството и приятелите им.

Всеки, който нарушава новите правила, се наказва с глоба до 100 000 злоти, а повторните нарушители могат да бъдат осъдени и със затвор. "Солидарност" призова хората да докладват нарушителите на Националната инспекция по труда.