Няколко областни управители на Украйна съобщават за забелязани руски самолети, обявена е въздушна тревога в областите в централна Украйна, включително Киев.

Трупат се призивите на редица официални лица гражданите да останат засега в убежищата.

В момента изглежда не е ясно и точно какво се случва в столицата Киев. Рано тази сутрин в социалните мрежи се появиха информации за експлозии, макар че заместник-командирът на украинските сухопътни войски заяви, че има други причини за експлозиите, които ще бъдат обяснени по-късно, и същевременно опровергава предположенията, че ракетите са дошли от Беларус.

Заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирил Тимошенко и кметът на столицата Виталий Кличко призоваха жителите да останат в бомбоубежищата. Те обаче потвърждават, че по Киев е нанесен удар по критичната инфраструктура.

В Киев отломки от ракети са паднали на нежилищна територия, заяви по-късно кметът на украинската столица Виталий Кличко. В Киевска област е имало удар и по жилищен район в Копилов, съобщи заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко.

Ракетни удари по Харков

Ракетни удари по Харков

В някои части на Харков е прекъснато електрозахранването

Военната администрация на Киев съобщава, че е имало поне едно попадение в обект от критичната инфраструктура, но, както обикновено, не се уточнява предназначението на обектите, които са обект на руските удари.

Въздушна тревога бе обявена и в Черниговска, Сумска, Полтавска и Черкаска област, а по-късно обхваща и Кировоградска и Донецка област.

Към 12 часа местно време въздушната тревога бе отменена.

Информацията за оръжията, участвали в новия обстрел, все още е предварителна и идва отчасти от неофициални източници. Руската страна все още не е съобщила нищо за обстрела.

Ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким пише, че 17 руски стратегически бомбардировача са се издигнали във въздуха. Той не посочва източника на тази информация. По-късно за това съобщи и началникът на Запорожската областна военна администрация Олександър Старух. Старух също така заяви, че това са крилати ракети "Калибр". За два ракетоносача съобщи в социалните мрежи и доброволческата служба "Мониторинг на военната дейност". Същият "Мониторинг на военната дейност" съобщава, че седем бомбардировача са излетели от летище "Оленя" в Мурманска област в югоизточна посока.

Черкаската военна администрация не изключва удари с балистични ракети. Украйна не разполага със средства за прехващането им.

Лондон: Руският флот в Новоросийск се пази от украинска заплаха

Лондон: Руският флот в Новоросийск се пази от украинска заплаха

Малко вероятно е да се готви амбициозна десантна операция