Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били убити през нощта при въздушен удар в Източна Сирия, близо до границата с Ирак, съобщава АФП.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека ударът е нанесен в провинция Дейр Ез Зор. Иран има значително влияние в района, който редовно е подлаган на въздушни удари от Израел и понякога от Съединените щати.

"Двама от загиналите са иракски граждани от Ислямската съпротива в Ирак, а третият не е идентифициран", каза Обсерваторията.

Базираният във Великобритания монитор, който разчита на мрежа от източници в Сирия, каза, че е била чута експлозия, съвпадаща с удара "в провинцията Албукамал, на няколко километра от сирийско-иракската граница".

Иракските бригади Sayyed al-Shuhada обявиха смъртта на боец ​​при удар в петък, който беше насочен към автомобила му по време на разузнавателен патрул на иракско-сирийската граница, обвинявайки Съединените щати, че стоят зад атаката.

Отговорността за удара не беше поета веднага, но говорител на ръководената от САЩ военна коалиция, сформирана през 2014 г. за борба с групировката джихадисти от Ислямска държава, каза пред AFP, че "нито коалицията, нито американските сили са извършили удари през нощта в Дейр Ез Зор".

САЩ са убили командир от Ислямска държава в Сирия

САЩ са убили командир от Ислямска държава в Сирия

Акция срещу тероризма

Обсерваторията каза, че няколко часа преди удара дронове са летели над района.

От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Израел е нанесъл стотици удари, насочени главно срещу позиции на армията и подкрепяни от Иран бойци, включително от ливанската групировка "Хизбула".

Израел рядко коментира индивидуалните удари в Сирия.

В края на март Обсерваторията съобщи, че 16 бойци, свързани с Техеран, включително Иранска революционна гвардия, са били убити при удари в Източна Сирия.

Ударите убиха и един цивилен, работещ за Световната здравна организация.

Иран се закани с отмъщение на Израел за атаката в Сирия

Иран се закани с отмъщение на Израел за атаката в Сирия

"Ционистките престъпници, които убиват деца, ще си платят"

Многоцелевият безпилотен летателен апарат MQ-1C на водената от САЩ международна коалиция удари товарен камион в Сирия, убивайки и ранявайки сирийски граждани в резултат на атаката. Това заяви в събота заместник-началникът на Руския център за помирение на враждуващите страни генерал-майор Юрий Попов, цитиран от ТАСС.

"На 21 юни, около 22:30 часа, многоцелевият безпилотен летателен апарат MQ-1C, принадлежащ на т.нар. международна антитерористична коалиция, от иракското въздушно пространство, без да нарушава сирийското въздушно пространство, удари товарен камион, движещ се в района на селището Бу Кемал. В резултат на удара има загинали и ранени сирийски граждани", се казва в съобщението.