Авиацията на коалицията, ръководена от САЩ, продължава да създава опасни ситуации във въздушното пространство на Сирия. Това заяви в петък генерал-майор Юрий Попов, заместник-началник на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирия, цитиран от "Интерфакс".

На 21 юни от 12:33 до 12:46 над село Ес-Сухнех, провинция Хомс, на височини от 7000 до 8000 метра е имало опасно сближаване между три модулни разузнавателно-ударни безпилотни летателни апарата MQ-9 Reaper на коалицията със самолет Су-35 на руските въздушно-космически сили. Самолетът е извършвал планов полет във въздушното пространство на Сирия. Това каза Попов на брифинг.

Русия отчете още една унищожена база на джихадисти в Сирия

Русия отчете още една унищожена база на джихадисти в Сирия

Отново посочи грешки на западната коалиция

Според него руският пилот е взел необходимите мерки за предотвратяване на сблъсък.

Попов съобщи още, че през деня коалицията е регистрирала 11 случая на нарушение на Протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са съгласувани с руската страна.

Освен това в района на Ал-Танф са регистрирани 12 нарушения на сирийското въздушно пространство на ден от две двойки изтребители F-15, двойка изтребители Typhoon и три двойки щурмови самолети A-10 Thunderbolt на коалицията.

Русия удари още 13 бази на джихадисти в Сирия

Русия удари още 13 бази на джихадисти в Сирия

Продължават съвместните руско-сирийски учения във въздушното пространство на Сирия и в източната част на Средиземно море

Според Попов, един сирийски войник е бил ранен в резултат на снайперски обстрел от терористи от района на Фатира по позициите на сирийските правителствени сили в района на село Мелладжа, провинция Идлиб.

Припомняме, че редовно руски представители съобщават за свои удари срещу джихадисти в Сирия и посочват нарушения на западната коалиция.