Министър-председателят Кириакос Мистотакис призова за укрепване на отбранителната индустрия на Гърция, за да засили "оперативната готовност" на въоръжените сили на страната по време на посещение в сряда на министерството на отбраната, съобщиха гръцки медии.

Мицотакис, който бе информиран от министъра на отбраната Никос Панайотопулос, неговия заместник Алкивиадис Стефанис и военното ръководство на Гърция, заяви, че сред приоритетите на неговото правителство е укрепването на отбранителните способности на страната в рамките на Европейския съюз и НАТО.

Той отбеляза също, че моралът в армията остава силен.

Турция засилва натиска над Мицотакис

Турция засилва натиска над Мицотакис

Анкара иска екстрадицията на осем военни

"Въпреки големите проблеми и последици от една десетилетна криза, която имаше икономически последици за бюджетите на въоръжените сили, единственото нещо, което никога не отслабваше, беше моралът на военните", каза той.

"Искам да се възползвам от възможността да изразя моята благодарност и гордост за всички жени и мъже от въоръжените сили, защото те са нейната душа", добави Мицотакис.

Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция

Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция

Силно послание за промяна в Гърция

Началникът на Гръцкия генерален щаб на Гърция (GEETHA), Христос Христодулу, представи на Мицотакис пилотска униформа с отличителни знаци на военновъздушните сили и името му, и покани премиера да лети с него в изтребител F-16 над Кастелоризо, в югоизточна Егейско море, която Мицотакис е приел.

По-рано същия ден Панайотопулос заяви пред икономистката конференция в Атина, че е "притеснен" от позицията на Турция, но увери, че правителството не е уплашено, тъй като ще се стреми да укрепи отбранителната сила на военните.