Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция, информират АФП и други медии.

Вчера консервативната партия спечели предсрочните парламентарни избори. При 99,9% от преброените бюлетини "Нова демокрация" получава 39,85% (158 депутати в 300-местния парламент). Втора е СИРИЗА на вече бившия премиер Алексис Ципрас с 31,53 на сто (86 места). Останалите партии, които влизат в парламента, са: лявоцентристкото Движение за промяна - 8,10% (22 места), Гръцката комунистическа партия - 5,30% (15 места); крайнодясната проруска партия Гръцко решение - 3,71 процента (10 депутати) и лявото движение на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 - 3,44 процента (9 места). Крайнодясната "Златна зора" не успя да премине минималния праг от 3%.

СИРИЗА се готви за поражение в Гърция
Обновена

СИРИЗА се готви за поражение в Гърция

След проведените днес предсрочни парламентарни избори

Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу влиза в парламента от Движение за промяна, с което възобновява участието на най-малко един член на семейството в парламента от 1923 г. Династията нямаше представител в парламента от 2015 г. до 2019 г., тъй като Папандреу не успя да влезе в законодателния орган.

Избирателната активност е била около 57% - една от най-ниските от десетилетия.

Изборите в Гърция – край за Ципрас?

Изборите в Гърция – край за Ципрас?

Консервативната опозиция се готви за оглушителна победа...

51-годишният Кириакос Мицотакис, завършил образованието в САЩ, обеща да открие нови работни места и да премахне пречките пред бизнеса.

"Силно послание за промяна в Гърция", обяви Мицотакис пред CNBC. Той обеща да рестартира икономиката с амбициозен икономически растеж в резултат на частни инвестиции, износ и иновации.

Ципрас от своя страна предупреди Мицотакис да не обръща гръб на социалните разходи за най-уязвимите групи в страната. Той обрисува фамилията на Мицотакис - една от водещите политически династии в Гърция - като част от рухналата система, която тласна страната към банкрут през 2010 г. Бившият гръцки премиер, чиято партия сви присъствието си в законодателния орган от 144 на 86 места, се закани да бъде "активен" глас на опозицията.

"Нова демокрация" води на СИРИЗА с поне 8% два дни преди изборите в Гърция

"Нова демокрация" води на СИРИЗА с поне 8% два дни преди изборите в Гърция

"Нова демокрация" най-вероятно ще спечели абсолютно мнозинство

Мицотакис е син на бившия премиер Константинос Мицотакис. Сестра му, Дора Бакояни, е бивш министър и първата жена кмет на Атина. Той пое управлението на "Нова демокрация" преди три години.

За последно "Нова демокрация" беше на власт през 2014 г. в коалиция с гръцките социалисти.

Проведените в неделя избори в Гърция са третите за последните няколко месеца.

През май "Нова демокрация" победи СИРИЗА на изборите за Европейски парламент с 9,5%. По-късно СИРИЗА загуби и на местните избори. Ципрас беше принуден да свика предсрочни избори.

"Болезненият цикъл е затворен", заяви Мицотакис след изборната победа и добави, че Гърция "гордо ще надигне глава отново" под негово управление.

След като положи клетва новият гръцки премиер съобщи пред журналисти до президентството, че "тежката работа" започва от днес. "Катимерини" пише, че Мицотакис е бил придружен от семейството си на церемонията в президенството. След това той се срещна с Ципрас за предаване на властта. По-късно днес той ще обяви членовете на кабинета, в който се очаква да влязат партийни кадри, но и също хора, които не са депутати.

"Златна зора" поиска повторно преброяване на бюлетините в Гърция

"Златна зора" поиска повторно преброяване на бюлетините в Гърция

Планира да предприеме съдебни действа, за да оспорва "скандалния резултат"