Кандидатът от основната опозиционна партия "Нова демокрация" (НД) Костас Бакоянис е новият кмет на Атина. Това съобщи в неделя министерството на вътрешните работи на Гърция, което отговаря за преброяването на гласовете от местните избори.

Според преброяването на 97,8% от подадените бюлетини, Бакоянис получи 65,3%, докато противникът му, кандидатът от управляващата партия СИРИЗА Насос (Атанасиос) Илиопулос взема само 34,7% от гласовете.

Преди това Костас Бакоянис е бил кмет на Карпениси, а от 2014 г. е управител на региона на Централна Гърция. Костас е син на заместник-председателя на Нова демокрация, бивш външен министър на Гърция Дора Бакояни и внук на бившия министър-председател Константинос Мицотакис (1918 г. - 2017 г.). През 2002 г. майка му, Дора Бакояни, стана първата жена кмет на Атина и в това си качество беше домакин на Олимпийските игри през 2004 година. Съпругът на Дора и бащата на Костас - Павлос Бакоянис е убит през 1989 г. от терористи от левичарската организация "17 ноември", която беше разбита през 2002 г.

Братът на Дора Бакояни е друг изтъкнат представител на династията Мицотакис - Кириакос Мицотакис, лидер на основната опозиционна партия Нова демокрация, който победи на изборите в Гърция за Европейския парламент от 26 май и сега очаква да спечели предсрочните парламентарни избори на 7 юли.