Един век след Първата световна война, продължава издирването и идентифицирането на загинали войници. В Източна Франция съдебният лекар Бруно Фремонт изследва останките на войник, убит от шрапнел в битката при Вердюн, но липсва идентификационният номер на войника.

В своя статия, "Ройтерс" разказва как в продължение на месеци Фремонт търси улики за самоличността на войника, чиито останки са открити през март от работници, ремонтиращи път. ДНК тестът е безполезен в такива случаи, в които няма възможност за сравнение с роднини.

Намерените ботушите са френски бойни ботуши, от лявата му страна е носел портфейл, съдържащ две френски монети и е намерена френска M2 газова маска, "значи по всяка вероятност е французин, но не можем да сме съвсем сигурни", обяснява лекарят.

Век след края на войната президентът Еманюел Макрон ще почете годишнината през почивните дни. Ще присъстват световни лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел.

Но дори и светът да отбелязва цял век от конфликта, той продължава да засяга семействата, чиито роднини никога не се връщат от бойните полета.

Още век е нужен за разчистване на боеприпасите от Първата световна война

Още век е нужен за разчистване на боеприпасите от Първата световна война

Тази година се навършват 100 години от края й

Битката при Вердюн, водена между френски и германски войски през по-голямата част от 1916 г., е най-дългата и най-смъртоносна от Първата световна война, като общо са загинали 300 000 войници.

Телата на 80 000 войници още не са намерени и идентифицирани във Вердюн, те са в район, известен като "червената зона".  Фремонт коментира, че са само парченца кост се намират понякога от тяло разкъсано от шрапнели. В редки случаи Фремонт намира своя свещен граал - идентификационен номер на войник

През 2015 години, са намерени кости и идентификация с името Колд Фурние, както и датата и града, където той се е регистрирал в армията - Макон. Фермонт се опитва да открие жив роднина на Фурние и да сравни ДНК. Две години по-късно той открива един - внукът на Фурние, Робер Алард, който живее в Кан.

Това е първият и единствен път, когато останки на неизвестен френски войник от Великата война са идентифицирани с ДНК.