Следващият месец се отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война, а експертите за обезвреждане все още изкопават боеприпаси в полетата в източната част на Франция и вероятно ще отнеме още 100 години, преди да бъдат изцяло прочистени, съобщава "Ройтерс".

Във Вилоне-Харумон, където река Муз се вие на запад от Вердюн, германската армия изхвърля хиляди артилерийски снаряда в бавно изместващите се води на реката след битката при Мор Хом през 1916 г.

Миналата седмица водолази вързаха десетки снаряди, погребани в речното корито, преди кран внимателно да вдигне. За един ден повече от пет тона неексплодирали снаряди са извадени от реката.

За година се събират между 45 и 50 тона въоръжение и се предполага, че има най-малко 250-300 тона, които все още са погребани и разхвърляни в близките реки и хълмове на Източна Франция.

За Гай Момпер, специалист по обезвреждане, който ръководи акциите, е изключително важна задача да се защитят хората от боеприпаси, които все още могат да експлодират.

"Трябва да прочистим земята", обяснява Момпер и допълва, че може да отнеме повече от столетие, за да се изчистят всички боеприпаси.

Първата световна война до голяма степен се води на френска и белгийска територия. По-голямата част от конфликта е в окопите - понякога само на няколко метра един от друг - вкопани в почвата по границите на Франция, Германия и Белгия.

Повече от 10 милиона войници, включително 1,4 милиона французи, загиват в конфликта, който приключва на 11 ноември 1918 г. и драстично променя френската демография и пейзаж.

Физическото въздействие все още може да се види, със следи от стари окопи в полетата, а земята е белязана от взривовете на артилерията.

"Често се случват злополуки с хора, които вярват, че могат да обезвреждат, но стигат твърде далеч. За съжаление това струва живота им, в най-лошите случаи", коментира Беноа, който работи в екипа за обезвреждане.