Исканията на Ирландия ЕС да се съгласи за забрана на абортите, за данъчен суверенитет и военен неутралитет, за да проведе втори референдум за Лисабонския договор, на първо време са блокирани от британския премиер Гордън Браун, съобщава europe.bg

По волята на ирландския премиер Браян Коуен получените от ЕС обещания за забрана на абортите, данъчен суверенитет и военен неутралитет трябва да бъдат утвърдени под формата на протокол в договорите на ЕС едва след влизането в сила на Лисабонския договор.

„Но, за да се предложат максимално възможните правни уверения за ирландското население, трябва да мога след срещата да обяснявам без притеснения противоречията, че получените в това решение правни гаранции ще придобият своевременно пълния статус на договор чрез един протокол", поясни Коуен.

Ирландия предложи протокола да се ратифицира едновременно с Договора за присъединяване на Хърватска към ЕС, който трябва да бъде гласуван от 27-те страни от ЕС. Британското правителство обаче очевидно се опасява, че ратифицирането на протокола може да предизвика нов вътрешнополитически дебат за Лисабонския договор. Консервативната опозиция е строго срещу ратифицирания с мнозинството на лейбъристите договор за реформи на ЕС.

За да се осъществи втори референдум за договора от Лисабон в Ирландия, останалите 26 страни от ЕС ще предложат на Дъблин обещания за неутралитета, забраната на абортите и за данъчните въпроси. ЕС нямало да се меси в тези области дори и в рамките на Лисабонския договор, се казва в проектите.

Ирландия иска тези гаранции да бъдат утвърдени в основното право на ЕС, което изисква още един кръг на ратифициране във всички 27 страни-членки. Повечето от тях, сред които и Австрия, са категорично против, а председателстващата Чехия е раздвоена.

Докато чешкото правителство говори, че тези гаранции не трябва да водят до нови ратифицирания, то чешкият президент Вацлав Клаус смята обратното за необходимо. В писмо до правителството Клаус подчерта, че документът за гаранции за Ирландия бил международен договор, който според чешката конституция изисквал одобрението на парламента. „Сключване на договор под друга форма би било в противоречие с конституцията, а едно такова действие няма да приема", подчерта Клаус.

Ирландското правителство очаква ясно одобрение на населението при новия референдум, който ще се проведе вероятно още през септември. Очаква се едно „солидно Да", каза ирландският държавен секретар по европейските въпроси Дик Роше в четвъртък по британското радио BBC. На въпроса дали той смята за възможна ратификацията на договора от Лисабон преди Коледа, Роше каза, че ще бъде ратифициран даже преди това.