Великобритания заяви, че ще дари на Украйна ракети за противовъздушна отбрана, способни да свалят крилати ракети, в отговор на руските удари срещу Киев и други градове през последните дни, информира Ройтерс.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви новата подкрепа преди срещата на НАТО в Брюксел в четвъртък. Съюзниците на Украйна обещаха нова противовъздушна отбрана и повече помощ в кулоарите на срещата в сряда.

Великобритания поясни, че усъвършенстваната ракета въздух-въздух със среден обсег или AMRAAM, която ще бъде предоставена през следващите седмици, може да се използва с Националната усъвършенствана ракетна система земя-въздух или системите за противовъздушна отбрана NASAMS, обещани от Съединените щати държави.

Стотици допълнителни противовъздушни отбранителни ракети от други типове също ще бъдат дарени, заедно с повече въздушни дронове и още 18 гаубични артилерийски оръдия.

Последните безразборни удари на Русия срещу цивилни райони в Украйна изискват допълнителна подкрепа за онези, които искат да защитят нацията си, заяви Уолъс. Така че днес разреших доставката на противовъздушни ракети AMRAAM за Украйна, добави той.

Много държави осъдиха инвазията на Русия, която руският президент Владимир Путин нарича "специална военна операция" за гарантиране на руската сигурност и защита на рускоезичните в Украйна. Украйна и нейните съюзници обвиняват Москва, че води война за заграбване на територия.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посочи, че очаква Украйна да направи всичко възможно през зимата, за да си върне територията. И ние ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че те разполагат с необходимото, за да бъдат ефективни.

Последните руски въздушни атаки убиха най-малко 26 души и раниха повече от 100. Освен това прекъснаха електрозахранването, добавяйки нова спешност към дългогодишните призиви на Киев за въздушна отбрана за защита на градовете., каза той на пресконференция.

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

Алиансът обсъжда как да засили подкрепата за Киев