Великобритания оттегля предложението си за командване на военни сили в готовност на ЕС след Брекзит, като това е първият конкретен пример за въздействие на излизането на страната от ЕС върху европейското сътрудничество в областта на отбраната, съобщава "Политико".

В писмо, получено от "Политико", Обединеното кралство информира председателя на военния комитет на ЕС, че вече няма да бъде водеща нация в "бойна група" за защита на ЕС от 2019 г., поради продължаващата несигурност относно оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Решението на Великобритания идва независимо от настояването на премиера Тереза ​​Мей, че ангажиментът на Обединеното кралство към европейската сигурност е "безусловен".

"Предложението за бойна група в периода непосредствено след излизането ни е ненужно усложнение", коментира британският генерал-лейтенант Джордж Нортън.

Редица военни сили в ЕС настояват за предоставяне на голямата част от войските за т.нар. бойна група на ЕС - сила, създадена като част от по-широкото желание на ЕС, за повече военно влияние.

Подобна бойна група все още не е използвана мащабно в кризисна зона, но е в готовност, при необходимост. Великобритания трябваше да поеме готовността за военни действия на бойна група през втората половина на 2019 г. по време на преходния период на Брекзит.

Решението на Обединеното кралство да се оттегли от списъка на страните от ЕС, които предлагат да водят бойни групи, предизвиква загриженост на континента, че ангажиментът на Лондон за европейска сигурност вече е несигурен, независимо от многократното потвърждение от страна на Тереза Мей, че това не е така.

25 страни от ЕС в проекта за европейска отбрана

25 страни от ЕС в проекта за европейска отбрана

Сътрудничеството ще започне със 17 конкретни проекта

В писмото, с което се съобщава решението на Обединеното кралство, генерал-лейтенант Джордж Нортън заявява, че решението да се оттеглят от програмата е поради логистични проблеми, причинени от Брекзит и настоява, че Великобритания все още може да остане част от програмата и би могло да се постигнато политическо споразумение. Допълва, че офертата на Великобритания винаги е била "временна".

Според Нортън, оттеглянето на Великобритания е обсъждано от септември миналата година и е важно да се изясни решението и да се даде време на ЕС да се подготви.

Франция, Италия, Германия и Гърция са единствените други държави, чийто национален щаб има достатъчен капацитет да управлява европейска операция.

"Военни действия изискват яснота на целите и планиране, не на последно място, това включва времето, което е необходимо да се генерират надеждни възможности", се казва в писмото. "Великобритания вярва, че за практическите цели и времето, необходимо на ЕС и държавите-членки да идентифицират и организират бойна група за втората половина на 2019 г., това решение не бива да се забавя. Следователно, формално оттегляме временното ни предложение за бойна група за периода 2019-20", допълва писмото.

"Безусловният ангажимент на премиера ни към европейската сигурност стои, но предложението за бойна група в периода, непосредствено след излизането ни, е ненужно усложнение", добавя съобщението.

Всяко решение за разполагане на бойна група може да бъде взето от лидерите на ЕС в Европейския съвет, всички водещи бойни групи страни, ще запазят правото си на вето.

Великобритания е една от малкото държави от ЕС, които могат да предоставят щаб на бойни групи. В момента Великобритания води мисията на ЕС за борба с пиратството "Атланта" край бреговете на Сомалия, командвайки операцията от военния щаб Нортууд в Хертфордшир.

Франция, Италия, Германия и Гърция са единствените други държави, чийто национален щаб има достатъчен капацитет да управлява европейска операция. Великобритания осигурява седалището на холандската и белгийската бойни група през 2018 г.

Лондон има важна роля в операция "София" - операция срещу контрабанда в Средиземноморието, която се командва от италианския щаб, както и разполагането на войски в Естония, за възпрепятстване на военни действия на Русия.

Ако Великобритания не може да участва в процеса на вземане на решения и контрол на мисии, както е нормално за външни на ЕС държави, малко  вероятно е и да продължи да участва в мисии на ЕС в бъдеще.

ЕС подготвя военен Шенген за войските на континента

ЕС подготвя военен Шенген за войските на континента

Най-големият скок в отбранителната политика на ЕС от десетилетия насам