Великобритания иска да договори споразумение за Брекзит с Европейския съюз, но е готова да си тръгне от Общността и без споразумение. Това обяви британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис, предупреждавайки, че всяка грешка в преговорите може да струва милиарди британски лири на данъкоплатците, съобщава "Ройтерс".

Великобритания е разочарована от разговорите за Брекзит

Великобритания е разочарована от разговорите за Брекзит

Министрите на Тереза Мей я подкрепят лоялно, смята Филип Хамънд

На годишната конференция на Консервативната партия Дейвис изтъкна пред партийния актив, че правителството не иска да се провали в преговорите за излизане от Общността, но властите планират и отиграват всички възможни сценарии, за да са подготвени.

Британският премиер Тереза Мей се опита да деблокира преговорите с лидерите на ЕС, след като те зациклиха заради разногласия относно окончателната сметка по развода, като направи отстъпки за ролята на европейския съд и финансовото споразумение.

ЕП призова евролидерите да не започват търговски преговори с Лондон

ЕП призова евролидерите да не започват търговски преговори с Лондон

Това се казва в приета с мнозинство резолюция на Европейския парламент

Ала по-рано днес Европейският парламент излезе с правно необвързваща позиция, призоваваща лидерите на ЕС да направят заключение на срещата на върха на 19-20 октомври, че преговорите по Брекзит не се постигнали достатъчен напредък, за да бъде оправдано започването на търговски преговори с Великобритания.

Юнкер песимист: Трябват чудеса, за да има разбирателство по Брекзит

Юнкер песимист: Трябват чудеса, за да има разбирателство по Брекзит

Преговорите за Брекзит зациклиха

"На преговорния фронт ние се стремим към добра сделка. И това е, което очакваме да постигнем. Но ако резултатът от преговорите не отговаря на нуждите на Великобритания, ние ще сме готови за алтернатива", коментира Дейвис.

"Това прави отговорното правителство. Всичко друго би било неизпълнение на дълг", допълни британският министър, отговарящ за Брекзит.

Дейвис, който каза, че Великобритания се приближава към споразумение с ЕС за правата на гражданите, който е един от трите въпроса, които трябва да бъдат разрешени в първия кръг от преговорите, разкритикува основната опозиционна Лейбъристка партия за това, че има неясна позиция по отношение на Брекзит.

"Това са най-сложните преговори, които бихте могли да си представите, където един пропуск, една грешка може да струва милиарди паунда на данъкоплатците", изтъкна той.