Великобритания е "изключително загрижена" от съобщения, че служител в консулството в бившата им колония в Хонконг е задържан в континентален Китай, съобщава "Ройтерс".

Саймън Ченг не се връща на работа на 9 август, след като предишния ден посещава съседния континентален град Шенжен, съобщава новинарският уебсайт на Хонконг HK01, позовавайки се на интервю с неговата приятелка и семейство.

Хонконг през последните седмици е обхваната от антиправителствени протести, а Пекин обвинява Великобритания и други западни държави, че се намесват във вътрешните им работи.

Доналд Тръмп предупреждава Китай да не допуска насилие в Хонконг

Доналд Тръмп предупреждава Китай да не допуска насилие в Хонконг

В противен случай ще се затрудни постигането на търговско споразумение

Великобритания, САЩ и други страни призоваха Китай да спазва формулата "една страна, две системи", съгласно която Хонконг е върнат на Китай през 1997 г.

"Изключително сме обезпокоени от съобщенията, че член на нашия екип е задържан, на връщане в Хонконг от Шенжен", заявява представител на Британската служба за външна политика, публикувано от британското посолство в Пекин.

"Ние предоставяме подкрепа на семейството му и търсим допълнителна информация от властите в провинция Гуандун и Хонконг", допълва представителят.

ЕС призова за спазване на човешките права в Хонконг

ЕС призова за спазване на човешките права в Хонконг

Да се уважава високата степен на независимост на Хонконг…

Отделът по имиграцията в Хонконг потвърждава по имейл, че е получил "молба за съдействие от членове на семейството на лицето и е предоставил на семейството подходящи съвети и практическа помощ".

Британското консулство в Хонконг препраща "Ройтерс" към изявление на Министерството на външните работи.

Китайското външно министерство и хонконгската полиция не са отговорили на исканията за коментар.

Китай се намесва в Хонконг когато е нужно и противодейства на митата на Тръмп

Китай се намесва в Хонконг когато е нужно и противодейства на митата на Тръмп

Пекин няма да "седи със скръстени ръце" и не приема никаква чужда намеса