Американският президент Доналд Тръмп предупреди Китай, че в случай на прилагане на сила срещу масовите протести в Хонконг, има риск постигането на търговското споразумение между Вашингтон и Пекин да бъде поставено на изпитание.

Тръмп и Си Дзинпин са в постоянен контакт

Тръмп и Си Дзинпин са в постоянен контакт

Китай протестира в ООН срещу твърдения на САЩ за космическа милитаризация

"То ще бъде постигнато много трудно", уточни Тръмп, цитиран от ДПА, след което добави, че има доверие в китайския президент Си Дзинпин и по-конкретно в способността му да разреши кризата по хуманен начин.

Изказването на Тръмп е направено на фона на тежкия търговски спор между САЩ и Китай, който двете страни се опитват да решат.

На журналистически въпрос дали САЩ подкрепят демонстрантите в Хонконг, Тръмп избегна директния отговор, подчертавайки, че подкрепя свободата и демокрацията.

Китай сравни протестиращи в Хонконг с терористи и разположи техника в Шенжен

Китай сравни протестиращи в Хонконг с терористи и разположи техника в Шенжен

Китайските държавни медии не спират да призовават за по-сериозни действия и за справяне с протестите

Припомняме, че вчера по улиците на Хонконг демонстрираха над милион и половина души. Тръмп призна, че е бил впечатлен от разпространените кадри с протестиращи.

Хонконг е част от Китай, след като е върнат на Пекин през 1997 г. от британците. Той е специален административен район, с гарантиран статут до 2047 г.