Китайският президент Си Дзинпин и американският президент Доналд Тръмп продължават да поддържат непрекъснати контакти помежду си, коментира официалният представител на китайското външно министерство Хуа Чунин, съобщава ТАСС.

"Що се отнася до китайско-американското взаимодействие на високо ниво, мога да ви кажа, че лидерите на двете държави постоянно общуват", обяснява тя.

Дипломатът отбеляза, че Си Дзинпин и Тръмп, които периодично се срещат, поддържат връзка помежду си както по телефон, така и по други средства за комуникация.

Тръмп покани "страхотния лидер" Си Дзинпин на среща през Туитър

Тръмп покани "страхотния лидер" Си Дзинпин на среща през Туитър

Тръмп обвини централната банка за борсите и страха от рецесия, проблемът не е Китай

Китайският посланик в ООН по въпросите на разоръжаването Ли Сун протестира срещу САЩ заради твърдения на американския му колега относно милитаризация на Пекин на космическото пространство.

"Изразявам най-силния си протест пред американския посланик в ООН за разоръжаване заради неговите неоснователни обвинения във връзка със стратегията за отбрана на КНР. Категорично не можем да приемем подобни атаки към наша страна. Искам да повторя отново: Китай се придържа към отбранителна политика, застъпвайки се за мирното използване на космическото пространство", коментира посланикът в Женева.

Ли Сун подчертава, че Пекин участва активно в международни дейности за предотвратяване на милитаризацията на космоса.

"Съответните политики, решения и мерки на КНР потвърждават, че страната ни никога не се е стремяла да използва оръжия или бойни системи, за да осигури надмощие в космическото пространство", обяснява той.

Космосът, последна граница за отбрана на НАТО, място за война и битки

Космосът, последна граница за отбрана на НАТО, място за война и битки

Алиансът се адаптира към новите заплахи и решава дали нападение на съюзен сателит задейства член 5 за колективна защита