Британският надзорен орган за данни съобщи във вторник, че е глобил TikTok с 12,7 милиона притански лири (15,9 милиона долара) за нарушаване на закона за защита на данните, включително чрез използване на лични данни на деца под 13 години без съгласието на родителите им, предава Ройтерс.

Службата на комисаря по информацията (ICO) изчисли, че TikTok е позволил на 1,4 милиона британски деца под 13 години да използват неговата платформа през 2020 г., въпреки че определя 13 като минимална възраст за създаване на акаунт.

ICO каза, че нарушенията на данните са станали между май 2018 г. и юли 2020 г., като видеоприложението, притежавано от Китай, не е направило достатъчно, за да провери кой използва платформата и да премахне профилите на децата под 13-годишна възраст от мрежата си.

"Има действащи закони, които да гарантират, че нашите деца са толкова защитени в дигиталния свят, колкото и във физическия. TikTok не спазва тези закони", каза комисарят по информацията на Обединеното кралство Джон Едуардс.

Данните на деца може да са били използвани за тяхното проследяване и профилиране, потенциално за да им представят вредно или неподходящо съдържание, добави той.

Говорител на TikTok каза, че компанията не е съгласна с решението на ICO, но е доволна, че глобата е намалена от възможните 27 милиона паунда, определени от ICO миналата година.

"Инвестираме много, за да не допускаме деца под 13 години в платформата и нашият екип за безопасност от 40 000 души работи денонощно, за да поддържа платформата безопасна за нашата общност", каза говорителят.

"Ще продължим да преразглеждаме решението и обмисляме следващите стъпки.

Глобата на ICO следва действията на западни правителства и институции през последните седмици, включително Великобритания, да забранят използването на TikTok на служебни държавни устройства от съображения за сигурност.

Махат TikTok и от телефоните на френските държавни служители

Махат TikTok и от телефоните на френските държавни служители

И Франция взе превантивни мерки за киберсигурността си