Британският външен министър Дейвид Камерън предупреди бунтовниците хуси в Йемен, че Великобритания е готова да извърши бъдещи удари, ако техните ракети продължат да застрашават свободния търговски поток в Червено море. Това заяви той в своя статия за  The Telegraph.

Обединеното кралство винаги ще защитава свободата на корабоплаването. Най-важното е, че ще бъдем готови да подкрепим думите с действия, пише той.

Той предупреди, че ако хусите успеят да възпрат трафика от преминаване през протока Баб ел Мандаб или Червено море, цените ще се покачат във Великобритания и по целия свят.

Хусите се заканиха на САЩ след последните удари

Хусите се заканиха на САЩ след последните удари

Според тях, няма ранени или сериозни материални щети

Припомняме, че в събота хусите заплашиха със силен и ефективен отговор Съединените щати след последните атаки срещу тях. САЩ нанесоха още един удар в Йемен през нощта и след това в събота, като допълнително засилиха напрежението. Последно е бил ударен радар. Действията бяха в отговор на балистична ракета от йеменските хуси по морските пътища в Червено море.  Вашингтон обеща да защити корабоплаването от атаки на групата, свързана с Иран.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че съвместните удари са били насочени към "безпилотните летателни апарати, балистичните и крилатите ракети и крайбрежните радари и възможностите за въздушно наблюдение на хусите".

Освен това той отбеляза, че операцията, проведена от САЩ, Обединеното кралство и подкрепена от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, "изпраща ясно послание на хусите, че ще понесат допълнителни загуби, ако не прекратят незаконните си нападения".

Хусите твърдят, че са ударили кораби на САЩ и Обединеното кралство

Хусите твърдят, че са ударили кораби на САЩ и Обединеното кралство

Няма независимо потвърждение

Остин, който в момента е в болница, тъй като се възстановява от скорошна операция от рак, е наредил и наблюдавал действията в Йемен.

Ударите засилиха опасенията относно ескалацията на конфликта, който се разпространи в региона, откакто палестинската въоръжена групировка "Хамас" и Израел влязоха във война.

Съюзниците на Иран от Ливан, Сирия и Ирак също се намесиха в битката. Ханс Грундберг, специален пратеник на ООН за Йемен, в събота призова за максимална сдържаност от страна на всички замесени в Йемен и предупреди за все по-несигурна ситуация в региона.

САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

Страните изготвиха съвместно изявление

Великобритания се присъедини към Съединените щати и съюзниците в провеждането на нощни въздушни удари над Йемен, убивайки петима и ранявайки шестима, в ранните часове на петък сутринта след седмици на атаки на хуси срещу търговски кораби в региона.