Британският министър на вътрешните работи Суела Брейвърман разкри планове за потушаване на парализиращи обществения живот протести като тези, организирани все по-често от радикални климатични активисти напоследък, съобщава Би Би Си.

Според нея новият закон за обществения ред няма да позволява на демонстрантите да държат хората като заложници.

Ако законът бъде приет, властите ще могат да потушават протести, ако те сериозно нарушат функционирането на ключова инфраструктура.

Активистите вече казаха в отговор, че новото законодателство, което според тях има за цел да "заглуши онези, които не прибягват до насилие", няма да ги уплаши.

Радикалните групи за климатични протести, включително Just Stop Oil и Extinction Rebellion, организираха различни протести и демонстрации през последните месеци, пречейки на хората да стигнат до работа и нарушавайки трафика в Централен Лондон.

Повече от 350 демонстранти на Just Stop Oil са били арестувани в Лондон от началото на октомври, настоявайки за прекратяване на всички нови лицензи и разрешителни за производство на нефт и газ, според вътрешното министерство.

Брейвърман цитира един такъв инцидент, при който служители на спешна помощ не са успели да преминат през кръстовище в централния лондонски квартал Найтсбридж, което тя нарече непростимо.

Това далеч не е първият път, когато вътрешният министър се обявява против подобни демонстрации.

В началото на октомври на конференция на Консервативната партия тя заяви, че правото на вандализъм не е включено в списъка на основните човешки права.

Ако новият закон бъде приет от парламента, правителствените служители ще могат да подадат молба до съдилищата за забрана на протести "в обществен интерес", ако те причиняват или има вероятност да причинят "сериозни смущения или неблагоприятно въздействие върху обществената безопасност".

Just Stop Oil (името може да се преведе като "Просто спрете петрола") е активистка група във Великобритания, която обявява за своя цел да накара правителството да спре лицензирането и производството на нови изкопаеми горива.

Групата, която действа от февруари 2022 г., възнамерява да постигне целта си чрез акции на гражданска съпротива.

На 13 март нейни активисти се разбунтуваха на церемонията по връчването на филмовите награди на Британската академия. През целия април групата създава проблеми в работата на петролните терминали в цяла Англия.

През 2022 г. активисти блокираха трафика на горива, затвориха магистрали и саботираха работата на петролни складове, което доведе до недостиг на бензин в части от Англия.

От юли обекти на "директни действия" са произведения на изкуството, изложени в британски музеи и галерии. Атакувани са картини на Констабъл, Да Винчи и Ван Гог.

Според съобщения в медиите Just Stop Oil се спонсорира основно чрез Фонда за спешно действие за климата в САЩ. Донорите на този фонд виждат целта си като "глобално въстание" заради климатичната заплаха за човечеството.

Към края на април Just Stop Oil и Extinction Rebellion са получили около 650 000 долара от Фонда.