Великобритания ще загуби повече в сравнение с Европейския съюз от решението си да излезе от Общността. Това обяви ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини, добавяйки, че разговорите с Лондон се очаквало да бъдат трудни, съобщава "Ройтерс".

Британският премиер Тереза Мей официално започна развода на Великобритания с ЕС през миналия месец, обявявайки, че няма връщане назад, възвестявайки заплетен процес по излизане, който ще постави на изпитание сплотеността на ЕС и ще хвърли страната ѝ в неизвестното, отбелязва агенцията.

Великобритания сега има две години да преговаря за условията на развода, преди той да влезе в сила в края на март 2019 г.

Могерини коментира по време на посещението си в Пекин, че преговорите ще бъдат трудни.

"Те ще трябва да разрушат принадлежността си към общността. Ние ще загубим важна страна членка", изтъкнала тя пред студенти в елитния университет Цинхуа.

"Нека ви кажа, че за мен всички страни членки са еднакво важни, защото една може да допринася повече за някои политики в сравнение с други. Ала аз смятам, че нашите британски приятели ще загубят повече отколкото ние ще загубим", уверила тя.

Преговорите по Брекзит ще започнат както е планирано през юни, след като британците гласуват на предсрочните парламентарни избори, посочиха от Брюксел вчера. Британският парламент одобри призива на Тереза Мей за провеждането на изборите на 8 юни.

"В нашите договори е ясно, че това са две години, само две години, от началото на преговорите, т. е. март тази година. Това не може да бъде отложено. Не очаквам, че ще бъде по-бързо от това", коментирала още Могерини.

"Европейският съюз, дори след като Великобритания излезе, ще продължи да бъде най-големият пазар в света и втората по големина икономика в света", допълнила тя.

"Виждам всички наши партньори през тези месеци, които ни казват, че ЕС е необходим, и това е посланието, което също така получавам тук в Китай, че ЕС е независим партньор в света днес", заключила ръководителката на европейската дипломация.