Великобритания ще плати на Франция около 480 милиона паунда през следващите три години, за да помогне за ограничаване на мигрантите, пътуващи до Обединеното кралство с малки лодки. Със средствата ще се осигури финансирането за повече патрули и подобрена технология.

Новата сделка беше обявена от британския премиер Риши Сунак и френския президент Еманюел Макрон по време на среща на върха, предназначена да възстанови връзките след години на спорове за Брекзит.

Това бе първата среща на върха на двете основни военни сили в Европа и двата постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН и ядрените сили от пет години.

Като част от новото споразумение Великобритания ще помогне за финансирането на център за задържане във Франция. Двете страни също така се споразумяха да изпратят служители от Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания и нейния френски аналог в страни по маршрутите, предпочитани от трафикантите на хора.

Финансовият пакет ще бъде изплатен на вноски. Франция също ще отдели значителни средства.

Връзките между двете държави често са нестабилни, откакто Великобритания гласува да напусне Европейския съюз през 2016 г., но укрепнаха от подкрепата на страните за Украйна след нахлуването на Русия.

Сунак: Ако дойдете нелегално във Великобритания, няма да може да останете

Сунак: Ако дойдете нелегално във Великобритания, няма да може да останете

Предвижда се ново, по-строго, законодателство