Великобритания и нейната бивша средиземноморска колония Малта подписаха широкообхватно споразумение за сътрудничество, съобщава "Ройтерс".

То включва области като сигурност и отбрана, миграция, образование, здравеопазване и търговия.

Споразумението беше подписано по време на кратко посещение на острова от британския външен министър Джеймс Клевърли, който се срещна с външния министър на Малта Иън Борг.

Малта получи независимост от Великобритания през 1964 г. и двете страни традиционно се радват на близко приятелство. Те бяха съюзници в области като данъчната политика в Европейския съюз, преди Великобритания да напусне блока.

Не бяха дадени подробности за Рамковото споразумение за двустранно сътрудничество. През годините обаче Великобритания е обучавала военнослужещи от малтийските въоръжени сили в своите военни академии. Освен това е предоставяла стипендии на малтийски студенти и специализирани медицински грижи на малтийски пациенти.

По-рано тази седмица Великобритания подписа и споразумение за експортно и инвестиционно партньорство с Италия - първото такова със страна членка на ЕС, откакто напусна общността, както и съвместно изявление за намерение за двустранно сътрудничество в областта на отбраната.

Великобритания и Малта са работили заедно по миграцията. Малта се намира на главния миграционен маршрут през Средиземно море от Либия към Европа, като след това много мигранти се опитват да продължат към Обединеното кралство.

"Искаме да попречим на трафикантите да събират пари от някои от най-отчаяните хора в света", заяви Клевърли.

Той посочи, че Великобритания подкрепя инициативите на Малта в ООН и в рамките на Британската общност за развитие на малките островни държави.

Клевърли допълни, че двете страни са обсъдили също Украйна и отношенията между Лондон и ЕС. Той похвали Малта като настоящ председател на Съвета за сигурност на ООН за това, че планира да организира събитие, за да отбележи руската инвазия в Украйна на 24 февруари.