Великобритания е готова да съдейства за операциите по разминиране край южното крайбрежие на Украйна и обмисля да предложи застраховка на кораби за пренасяне на милиони тонове зърно, заседнало в страната заради войната.

Това обяви в четвъртък министър-председателят Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс". 

Припомня се, че войната, която започна на 24 февруари, попречи на Украйна, да изнесе голяма част от над 20 милиона тона зърно, съхранявано в силозите ѝ.

Заради това, цените на храните достигнаха рекордно високи нива и оставиха десетки милиони хора да се борят с последиците от криза, която според западните власти може да продължи две години.

И Колумбия ще помага на Украйна в разминирането

И Колумбия ще помага на Украйна в разминирането

Обучението ще е в страна от НАТО

Турция се опитва да посредничи в преговорите между ООН, Украйна и Русия за създаване на възможен безопасен морски коридор в Черно море, но Москва иска първо да бъдат премахнати някои западни санкции, за да улесни износа на зърно и торове.

"Има работа, която трябва да се свърши. Работим с турците и други европейски приятели и съюзници, за да видим какво можем да направим", каза Джонсън в интервю по време на посещение в Руанда за среща на върха на Британската общност.

Лондонският застрахователен пазар постави целия регион в своя списък с висок риск, което означава нарастващи разходи за пратки.

Джонсън каза, че Великобритания обмисля всички възможности, когато беше попитан дали правителството може да предостави суверенни гаранции за застраховка на корабоплаването.

"Това, което Обединеното кралство може да предложи най-вече, е опит, когато става въпрос за морско застраховане и много опит в придвижването на стоки през оспорвани зони на морето", каза той.

Припомняме, че Великобритания е поредната държава, предложила да помага с разминирането. 

Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Гладът да не се използва като оръжие за война, настоява топ дипломатът на ЕС

През май такива намерения заяви Колумбия.