Британските въоръжени сили са изправени пред недостиг на финансиране за оборудване от 17 милиарда паунда (19.8 милиарда евро) през следващите 10 години, съобщи в понеделник орган за наблюдение на публичните разходи, цитиран от "Ройтерс".

Британската Националната сметна палата (NAO) постави прогнозата за бюджета за нови оръжия и оборудване на 305,5 милиарда паунда за 2023-2033 г. - 16,9 милиарда паунда над бюджета, най-големият дефицит от първия доклад през 2012 г.

Нарастващите разходи за ядрени и военноморски програми, тъй като Великобритания работи върху нови възпиращи ядрени оръжия, както и високата инфлация са увеличили бъдещия бюджет, каза NAO.

Това доведе до "забележимо влошаване" на финансовото състояние на Министерството на отбраната (МО).

Войната на Русия в Украйна подчерта необходимостта от допълнителни военни разходи в цяла Европа, като Великобритания е важен съюзник и доставчик на военно оборудване за Киев.

Министърът на отбраната Грант Шапс каза в отговор на доклада на Сметната палата, че докато правителството прогнозира бюджетен натиск, "департаментът е уверен, че може да живее в рамките на своя бюджет за оборудване".

Имало е и прогнози, при които МО е щяшло да има излишък за 10 години, каза той.

Правителството повиши разходите за отбрана с допълнителни 5 милиарда паунда по-рано тази година, като ги увеличи до около 2,25% от БВП през тази и следващата година.

Шапс каза, че докладът на NAO не е взел предвид стремежа на правителството да повиши разходите за отбрана до 2,5% от БВП, когато икономическите условия позволяват.

"Министерството на отбраната признава, че неговият план за оборудване за 2023-2033 г. е непосилен", каза ръководителят на NAO Гарет Дейвис в изявление.

NAO каза, че решенията за бракуване или съкращаване на проекти, които вероятно ще бъдат счетени за "недостъпни", не трябва да се отлагат, тъй като това би рискувало "лошо съотношение цена/качество".

Бюджетният дефицит може да бъде още по-висок, каза NAO, тъй като планът за оборудване, който проучи, не включва неща като разходите за разработване на нови способности или удължаване на живота на някои видове въоръжение, включително бронирани бойни машини като Warrior и Challenger 2.

Белият дом: Парите за Украйна са на привършване

Белият дом: Парите за Украйна са на привършване

Спирането на финансирането и потока от оръжия към Украйна ще увеличи вероятността от руски победи