Британските въоръжени сили ще получат 148 модернизирани бойни танка Challenger 3. Това разкриха от Rheinmetall BAE Systems Land.

"Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) получи договор от Министерството на отбраната на Обединеното кралство за модернизация на 148 основни бойни танкове на британската армия (Challenger 2) до нивото Challenger 3.

На фона на пандемията COVID-19, този договор беше сключен на стойност 800 милиона лири с включен ДДС (около 1, 12 милиарда щатски долара - бел. ред.) е важна мярка в подкрепа на благосъстоянието и икономическото възстановяване на Обединеното кралство ", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че Challenger 3 ще бъде модернизиран в британските градове Телфорд, Вашингтон и Бристол

"Изпълнението на тази програма ще започне през 2021 г. Очаква се танкът да влезе в експлоатация през 2027 г. ", се казва в изявлението.

По-рано комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент излезе с доклад, според който британските танкове ще отстъпят на руските в случай на сблъсък. Според доклада това състояние на нещата се дължи на "колебливост по отношение на изискванията" и липса на финансиране.