Британският министър на външните работи Дейвид Лами обяви в сряда по време на визитата си в Киев планове за предоставяне на помощ на Украйна на стойност над 600 милиона паунда (приблизително 780 милиона долара). Това заявление до голяма степен потвърждава и уточнява поети вече ангажименти от страна на Великобритания, включително от предишното правителство на консерваторите.

Според британското правителство, Лами потвърди обещанието за предоставяне на 242 милиона паунда през периода 2024-2025 г. за хуманитарна помощ, енергийни нужди, възстановителни дейности и реформи в Украйна. Това обещание е дадено още по време на управлението на консервативния премиер Риши Сунак.

Освен това Лами обяви план за гарантиране на кредити от Световната банка за Украйна на стойност 484 милиона долара до края на годината. Целта на тези кредити е да подпомогнат икономическата стабилност на страната.

"Това е вторият транш от пакет на стойност 3 милиарда долара, обещан от Великобритания на Конференцията за възстановяване на Украйна, проведена в Лондон миналата година," уточняват от пресслужбата на правителството.

По случай визитата на Лами в Киев, министърът на отбраната на Великобритания Джон Хийли припомни ангажимента на страната да предостави на Украйна до края на годината няколко стотин зенитни ракети, десетки хиляди снаряди и бронирани машини. Тези планове също бяха споменати в правителственото изявление.

Блинкън и Лами пристигнаха в Киев в критичен момент от войната

Блинкън и Лами пристигнаха в Киев в критичен момент от войната

Все още не е ясно дали САЩ ще разрешат удари дълбоко в руска територия с американски оръжия