Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на някои престъпници от затворите и за забавяне на началото на определени съдебни заседания, в опит да предотврати пренаселеността на затворите в страната, предава "Ройтерс".

Броят на затворниците в Англия и Уелс се е удвоил през последните 30 години в резултат на по-дълги наказателни присъди и по-строг подход към престъпленията, свързани с насилие и наркотици.

Говорител на министър-председателя Риши Сунак каза, че предсрочното освобождаване ще важи само за затворниците в края на техните присъди и те ще бъдат под строг надзор, включително чрез електронни гривни.

Затворниците, осъдени за тероризъм, сексуални или тежки насилствени престъпления, ще бъдат изключени и управителите на затворите ще имат правомощието да блокират освобождаването на някои лица, каза говорителят.

Правителството освобождава затворниците предсрочно, за да облекчи "краткосрочния натиск върху затворническата система", каза говорителят. "Това е временна схема", добави той.

Министерството на правосъдието заяви в отделно изявление в сряда, че е задействала мярка, при която задържаните обвиняеми, на които е отказана гаранция, могат да бъдат върнати в полицейския арест, вместо да отидат в затвора, ако там няма свободно място.

Опозиционният лейбъристки лидер Кийр Стармър обвини Сунак в парламента, че издава карти за "свободно излизане от затвора" на престъпници и попита дали хората, осъдени за домашно насилие, се освобождават предсрочно.

Миналото лято броят на затворниците в Англия и Уелс достигна рекордно високо ниво от 88 225, което е с 8% повече от година по-рано, оставяйки използваем капацитет от 557 места, показват официалните данни.

Три от всеки пет затвора са пренаселени, което означава, че държат повече затворници, отколкото могат да приемат при приличен стандарт на настаняване.

Великобритания обвини двама в подготовка на терористична атака срещу еврейска общност

Великобритания обвини двама в подготовка на терористична атака срещу еврейска общност

Мъжете са планирали да нападат и правоприлагащите органи и военен персонал