Британският съд обвини двама в планиране на нападение и убийство както членове на еврейската общност, така и на правоприлагащите органи и военен персонал с автоматични оръжия в северозападна Англия, предаде "Ройтерс".

Полицията в Голям Манчестър съобщи, че мъжете - 36-годишният Уалид Саадауи и 50-годишният Амар Хюсеин - са обвинени в подготовката на терористичен акт. Трети мъж, по-малкият брат на Уалид Саадауи - Билел, на 35 години, беше обвинен в неразкриване на информация за терористичен акт.

Саадауи и Хюсеин са планирали да извършат нападение, вдъхновено от групировката "Ислямска държава" с използването на автоматични оръжия. Техните цели включват членове на еврейската общност в Северозападна Англия и правоприлагащите органи и военен персонал, обясниха прокурорите.

Войната в Газа отприщи рекордна вълна от антисемитизъм в САЩ

Войната в Газа отприщи рекордна вълна от антисемитизъм в САЩ

Близо 8900 антисемитски инцидента са отчетени през 2023 г.

Консултативният орган по сигурността на евреите заяви, че обвиненията са много сериозни и са част от тенденцията за нарастващи нива на антисемитизъм.

В изявление Консултативният орган по сигурност казва, че това е един от поредицата скорошни случаи, които показва, че еврейската общност се нуждае от "обширни мерки за сигурност и защо продължаващото ни партньорство с полицията и правителството е толкова жизненоважно".

Полицията каза, че осъзнава влиянието, което подробностите за заговора биха могли да имат върху еврейската общност, като добави, че не вярва, че има по-голям риск за обществото.

Помощник-началникът на полицията Роб Потс каза, че "днешното първо явяване в съда очерта някои обезпокоителни и тревожни подробности относно предполагаем терористичен заговор, за който твърдим, че е планиран от заподозрени от Голям Манчестър". Но полицията е наясно колко значително ще бъде въздействието на това и особено за еврейска общност в Голям Манчестър.

Великобритания въвежда ново определение за "екстремизъм"

Великобритания въвежда ново определение за "екстремизъм"

След бум на престъпления от омраза срещу евреи и мюсюлмани