Великобритания въведе ново определение за "екстремизъм", съобщава "Ройтерс".

Тази стъпка е в отговор на увеличения брой престъпления от омраза срещу евреи и мюсюлмани след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Според критиците обаче промяната рискува да наруши свободата на словото.

По-рано този месец министър-председателят Риши Сунак предупреди, че многоетническата демокрация на Великобритания е подкопавана както от ислямистки, така и от крайнодесни екстремисти.

Антисемитските инциденти са се увеличили със 147% през 2023 г., достигайки рекордни нива, особено след атаките от 7 октомври. Това сочат данни на Community Security Trust, еврейски орган за наблюдение на безопасността.

Tell Mama - организация, която отчита антимюсюлмански инциденти, миналия месец съобщи, че престъпленията от омраза срещу мюсюлмани също са нараснали с 335% след атаките.

Рискът от терористична атака в Обединеното кралство нараства

Рискът от терористична атака в Обединеното кралство нараства

Показва докладът за стратегия за борба с тероризма на Обединеното кралство

"Нашата демокрация и нашите ценности на приобщаване и толерантност са подложени на предизвикателство от екстремистки групи, които радикализират младите ни хора и водят до по-голяма поляризация", предупреди министърът на общностите Майкъл Гоув, който ръководи отдела, изготвил новата дефиниция на екстремизма.

Критиците твърдят, че новото определение може да се използва за заглушаване на несъгласните с правителството.

Гоув уточни, че дефиницията няма да обхваща активисти, които са критични към пола, тези с консервативни религиозни възгледи, транссексуални активисти или активисти за околната среда.

"Важно е да подчертаем, че по никакъв начин не възнамеряваме да ограничим свободата на изразяване, религия или убеждения", увери той пред парламента.

Великобритания забранява "Хизбула", обявява я за терористична групировка

Великобритания забранява "Хизбула", обявява я за терористична групировка

"Вече не можем да правим разлика между политическото и военното им крило"

Новата дефиниция гласи, че екстремизмът "е насърчаването или развитието на идеология, основана на насилие, омраза или нетолерантност", която има за цел да унищожи основните права и свободи; или подкопава или заменя либералната парламентарна демокрация на Обединеното кралство; или умишлено създава среда за други да постигнат тези резултати.

Великобритания вече забранява групировки, за които твърди, че са замесени в тероризъм, а подкрепата или членството в тези организации е криминално престъпление. Палестинската групировка "Хамас" е сред 80-те забранени международни организации.

Групи, идентифицирани като екстремистки след оценка през следващите няколко седмици, няма да бъдат обект на никакви действия съгласно наказателното законодателство и ще им бъде разрешавано да провеждат демонстрации.

Правителството обаче няма да им предоставя никакво финансиране или да проявава друга форма на ангажираност спрямо тях.