Великобритания е отказала да сътрудничи на федералната прокуратура на Белгия по случая за предполагаемото подслушване на комуникациите на най-голямата белгийска телекомуникационна компания Proximus Group, която преди беше известна като Belgacom Group, от британската специална служба GCHQ през 2013 г., съобщават местни медии.

По-рано през седмицата Съветът за национална сигурност на Белгия е обсъдил поверителен доклад на белгийския федерален прокурор, който заключава, че GCHQ е разбила системата на Belgacom през 2013 г.

Според белгийския вестник De Standaard инцидентът не е типичен за отношенията между две страни членки на ЕС и може да доведе до дипломатически скандал.

През септември 2013 г. документ, разпространен от бившия служител на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ Едуард Сноудън, разкри, че GCHQ e организирала кибератака срещу компютърната мрежа на Belgacom при операция, наречена "Социалист" през август същата година. Според изтеклите документи, кибератаката е позволила на GCHQ да получи достъп до личните данни на клиентите на телекомуникационната компания.

Според експерти подслушването на комуникациите на клиентите на Belgacom би могло да е извършено от Центъра за анализ на мрежите, който е подразделение на GCHQ, и да е било разрешено на висше правителствено равнище. Сред клиентите на Belgacom са Европейската комисия, Европейският съвет и Европейският парламент.