Властите във Великобритания обявиха в неделя, че ще отпускат на Украйна още 40 милиона паунда (48 милиона евро) хуманитарна помощ и потвърди, съобщи "Ройтерс".

Всеки украински гражданин във Великобритания ще може да доведе членовете на семейството си.

Премиерът Борис Джонсън беше подложен на критика, че не улеснява украинците, бягащи от конфликта в страната си, да пристигнат във Великобритания, като опозиционните депутати посочиха вече изтрито съобщение от "Туитър" от младши министър, че могат да кандидатстват за работа за бране на плодове.

И Великобритания готви санкции срещу Русия

И Великобритания готви санкции срещу Русия

Премиерът Борис Джонсън определи решението на президента Владимир Путин като нарушение на международното право

"Обединеното кралство няма да ни обърне гръб в часа на нужда на Украйна. Ние предоставяме цялата икономическа и военна подкрепа, която можем, за да помогнем на тези украинци, които рискуват всичко, за да защитят страната си", каза Джонсън в изявление.

Припомняме, че премиерът на Британия Борис Джонсън коментира, че украинците се "борят героично" и с "голям успех" на някои места. След разговор с украинския президент премиерът каза, че нещата "не вървят по желанията на президента Путин".

Но той каза, че трябва да се направи повече, за да се "променят тежките шансове, пред които е изправена Украйна" от руската инвазия. Необходими са по-строги санкции, включително ход за изключване на Русия от глобалната платежна система Swift, каза той.

Малко след коментарите на Джонсън, Европейската комисия заедно със САЩ, Канада и Обединеното кралство обяви, че избрани руски банки ще бъдат премахнати от системата Swift.

САЩ и Великобритания режат достъпа на Русия до долари и лири при инвазия

САЩ и Великобритания режат достъпа на Русия до долари и лири при инвазия

Борис Джонсън подозира, че Путин не разсъждава логично