Великобритания е готова да предостави допълнителни 500 милиона долара гаранции по заеми на Украйна, така общата сума тази година ще достигне 1 милиард долара. Това обяви британският министър на финансите Джеръми Хънт, цитиран от Ройтерс.

По думите на Хънт гаранциите за британския заем са били важни за подписването на по-широк четиригодишен пакет от подкрепа за Украйна от 15,6 милиарда долара от Международния валутен фонд.

Това финансиране ще повиши икономическата устойчивост на Украйна и ще засили нейната съпротива срещу Русия, поясни той.

Великобритания вече е обещала общо 6,5 милиарда паунда подкрепа за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., а последните гаранции по заеми ще помогнат за финансирането на украински обществени услуги като училища и болници.

Хънт добави, че е финализирал допълнителни 670 милиона долара за Тръста на МВФ за намаляване на бедността и растеж и 3,3 милиарда долара за Тръста за устойчивост и устойчивост на МВФ, който подкрепя енергийни проекти и проекти за борба с изменението на климата.

Нашата подкрепа за други страни идва в момент, когато съм дълбоко съсредоточен върху растежа на икономиката на Обединеното кралство и нашият план за това работи, тъй като сме на път да намалим наполовина инфлацията тази година, каза още той.