Великобритания предупреди Русия, че отделни хора не трябва да бъдат използвани като пионки в дипломатически игри, след като бивш американски морски пехотинец, който също така има и британско гражданство, беше арестуван в Москва по обвинения в шпионаж, съобщава "Ройтерс".

Пол Уелан беше арестуван от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия миналия петък. Семейството му заяви, че е невинен и е бил в Москва, за да присъства на сватба на пенсиониран морски пехотинец.

Арестуваният американец в Москва бил хванат на "местопрестъплението"

Арестуваният американец в Москва бил хванат на "местопрестъплението"

Използвал социални мрежи за вербуване на руснаци с достъп до класифицирана информация

"Отделни лица не трябва да бъдат използвани като пионки в дипломатически игри", настоя британският външен министър Джереми Хънт, допълвайки: "Изключително сме притеснени за Пол Уелан, предложихме консулска помощ. САЩ са водеща страна по казуса, защото той е британски и американски гражданин."

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви тази седмица, че САЩ са поискали от Русия да обясни ареста на Уелан и ще изиска незабавното му връщане, ако определи, че арестуването му не е уместно.

Русия повдигна обвинение за шпионаж на арестувания американец

Русия повдигна обвинение за шпионаж на арестувания американец

Въпреки противопоставянето на САЩ

ФСБ образува наказателно производство срещу Уелан, но не предостави подробности за предполагаемите му нарушения. В Русия шпионажът се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Арестът на Уелан допълнително усложнява обтегнатите отношения между Москва и Вашингтон, въпреки заявеното желание на двамата президенти, Доналд Тръмп и Владимир Путин, да изградят лично разбирателство.

САЩ настояват Русия да освободи американеца, обвинен в шпионаж

САЩ настояват Русия да освободи американеца, обвинен в шпионаж

Вашингтон настоява за достъп до задържания американец до края на деня

Американските специални служби обвиняват Русия в намеса в президентските избори в САЩ, обвинение, което Русия отхвърля.

Рускинята Мария Бутина призна през миналия месец пред американски прокурори, че се е опитала да проникне в американски консервативни групи като агент на Москва.

Дейвид Хофман, който е бивш шеф на ЦРУ в Москва, коментира, че "е възможно, дори вероятно" Русия да е арестувала Уелан, за да го размени за Бутина.