Британският вътрешен министър Прити Пател одобри екстрадицията на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в Съединените щати, където да му бъдат повдигнати обвинения, съобщава "Ройтерс".

С това дългогодишната правна сага наближава своя край.

От Министерството на вътрешните работи поясняват, че решението е взето днес след разглеждане както от Магистратския съд, така и от Върховния съд, като Асандж си запазва правото да го обжалва в 14-дневен срок.

Решението на Пател обаче не означава край на съдебната битка срещу австралиеца, която продължава повече от десетилетие.

Британски съд разреши екстрадицията на Асандж в САЩ

Британски съд разреши екстрадицията на Асандж в САЩ

Случаят ще бъде отнесен до британския вътрешен министър

Той може да обжалва пред Върховния съд на Лондон, който трябва да даде своето одобрение, за да продължи оспорването. В крайна сметка той може да поиска да отнесе делото си и до Върховния съд на Великобритания. Ако жалбата му бъде отхвърена обаче, Асанж трябва да бъде екстрадиран в рамките на 28 дни.

От години Асандж се стреми да избегне съдебен процес в САЩ по обвинения, свързани с публикуването на огромен набор от класифицирани документи преди повече от десетилетие.

Той е в затвора във Великобритания, откакто беше арестуван, след като беше осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 г.

САЩ настояват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от "Уикилийкс" на секретни военни документи относно войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, но Еквадор оттегли защитата си и той беше насилствено отстранен от посолството и арестуван през април 2019 г.

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Там е изправен пред обвинения в шпионаж и хакерство