Британски съд официално одобри екстрадирането на Джулиан Асандж в Съединените щати, за да бъде обвинен в шпионаж, съобщава "Асошиейтед прес".

Сега случаят ще бъде отнесен до британския министър на вътрешните работи Прити Пател за решение, а основателят на сайта "Уикилийкс" все още има правни възможности за обжалване.

Съдебното решение, което е поредната крачка към екстрадицията на Асандж, идва, след като миналия месец Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли искането му да обжалва решението на по-долна инстанция.

Съдът в Уестминстър се произнесе на кратко изслушване, докато Асандж присъстваше на заседанието чрез видеовръзка от затвора Белмарш.

Отказват на Асандж да обжалва екстрадицията си в САЩ

Отказват на Асандж да обжалва екстрадицията си в САЩ

През декември Върховният съд в Лондон отмени решението на по-ниската инстанция, че той не трябва да бъде екстрадиран

Това решение обаче не изчерпва правните възможности за Асандж, който от години се стреми да избегне съдебен процес в САЩ по обвинения, свързани с публикуването на огромен набор от класифицирани документи преди повече от десетилетие.

Неговите адвокати разполагат с четири седмици, за да се обърнат към Пател, а също могат да обжалват пред Върховния съд.

Асандж е в затвора във Великобритания, откакто беше арестуван, след като беше осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 г.

САЩ настояват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от "Уикилийкс" на секретни военни документи относно войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, но Еквадор оттегли защитата си и той беше насилствено отстранен от посолството и арестуван през април 2019 г.

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Там е изправен пред обвинения в шпионаж и хакерство