На основателя на Wikileaks Джулиан Асандж бе отказано да обжалва пред Върховния съд на Великобритания решението за екстрадирането му в Съединените щати. Това са съобщили от съда в понеделник, цитирани от "Ройтерс".

През декември Върховният съд в Лондон отмени решението на по-ниската инстанция, че той не трябва да бъде екстрадиран, тъй като проблемите с психичното му здраве означават, че ще бъде изложен на риск от самоубийство.

След това съдиите от Върховния съд отказаха разрешение за директно обжалване пред Върховния съд на тяхното решение, като оставиха решението на самия Върховен съд дали да изслуша жалбата му.

"Молбата е отхвърлена от Върховния съд и посочената причина е, че молбата не повдига спорна правна точка", каза говорител на Върховния съд.

Британският съд разреши на Асандж да обжалва екстрадицията си

Британският съд разреши на Асандж да обжалва екстрадицията си

В САЩ австралиецът е изправен пред 18 обвинения

Сега решението за екстрадиция ще трябва да бъде ратифицирано от вътрешния министър Прити Пател, след което Асандж може да се опита да оспори решението чрез съдебен контрол.

Съдебният контрол включва съдия, който проверява легитимността на решението на публичен орган.

Асандж е в затвора във Великобритания, откакто беше арестуван, след като беше осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 г.

Той и неговият екип се борят срещу екстрадицията му в САЩ. По-рано този месец стана ясно, че Лондонският върховен съд му е разрешил да обжалва решението за екстрадирането му в САЩ.

САЩ настояват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от "Уикилийкс" на секретни военни документи относно войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, но Еквадор оттегли защитата си и той беше насилствено отстранен от посолството и арестуван през април 2019 г.

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Там е изправен пред обвинения в шпионаж и хакерство

Тогава САЩ поискаха екстрадирането му.

През януари, Германия заяви, че очаква Лондон да уважи правата на Асандж. Това заяви говорителят на германското външно министерство Кристофър Бургер.

Разбира се, че очакваме тези гаранции да се имат предвид от британското правосъдие, подчерта той относно гаранциите на човешките права, които Великобритания трябва да зачита съгласно Европейската конвенция за правата на човека.

Бургер посочи, че здравословното състояние на Асандж е "от една страна, човешки аспект, а от друга - аспект на човешките права".

Асандж обжалва екстрадицията си от Великобритания

Асандж обжалва екстрадицията си от Великобритания

Той е изправен пред 18 обвинения в САЩ.

Асандж е изправен пред 18 обвинения, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета.