Великобритания възобнови продажбата на оръжие на Саудитска Арабия - ден след като наложи санкции на високопоставени саудитски фигури заради подозираното им участие в убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги, съобщава "Политико".

Министърът на международната търговия Лиз Трус уточни, че Великобритания ще започне да изчиства запас от лицензи за износ на оръжие, след като преработи метода си за оценка дали Саудитска Арабия извършва нарушения на правата човека в Йемен.

Лондон удари шефа на следствието на Русия и още 24 руснаци по закона "Магнитски"

Лондон удари шефа на следствието на Русия и още 24 руснаци по закона "Магнитски"

Също и заместник главен прокурор и заместник-министър на вътрешните работи

Апелативен съд постанови през юни, че Великобритания не е стигнала достатъчно далеч в оценката дали конкретни инциденти по време на войната с Йемен представляват нарушения на международното хуманитарно право.

В отговор на това Великобритания отново разгледа предполагаемите нарушения с нови критерии и въпреки че установи някои "евентуални" нарушения, заключи, че в саудитският подход нямало "модели, тенденции или системни слабости".

В писмено изявление до парламента Трус посочва, че всякакви евентуални нарушения били "изолирани инциденти" и че Саудитска Арабия имала "истинско намерение и способност да се съобразява с международното хуманитарно право".

Тя добави: "Въз основа на това прецених, че няма очевиден риск износът на оръжие и военна техника за Саудитска Арабия да бъде използван при извършване на сериозно нарушение на международното хуманитарно право."

Решението идва, след като вчера Великобритания стартира новия си режим на санкции и обяви, че 20 саудитци, свързани с убийството на Кашоги, известен журналист, убит в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г., са в списъка.

Сред тях са Ахмед Хасан Мохамед ал Асири, бившият заместник-началник на специалните разузнавателни служби, и Сауд Абдула ал Кахтани, бивш съветник на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.