Британското правителство съобщава, че Великобритания е регистрирала 881 нови смъртни случаи на хора с коронавирус, по-малко, отколкото в предишните 24 часа, когато бяха регистрирани 938 смъртни случая, съобщава АП.

Към четвъртък 7 978 пациенти са починали в болници, положително тествани за коронавирус в Обединеното кралство. Броят на смъртните случаи във Великобритания е близо до дневните пикове, регистрирани в Италия и Испания, двете страни с най-голям брой смъртни случаи от COVID-19.

Цифрите обаче не могат да бъдат пряко сравними, не всички смъртни случаи във Великобритания, отчетени всеки ден, са настъпили през предходните 24 часа, а общият брой включва само смъртни случаи в болници.

Великобритания под блокада до май

Великобритания под блокада до май

Очаква се министрите да го оповестят днес

Външният секретар Доминик Рааб, главният научен съветник сър Патрик Валанс и главният медицински директор Крис Уити приключиха пресконференцията, съобщава БиБиСи.

На нея стана ясно, че не трябва да се очаква решение за промяна на ограниченията за блокиране до края на следващата седмица.

Социалното дистанциране работи, като броят на новите случаи е много по-малък, отколкото в противен случай. Броят на хората в интензивно лечение също не нараства експоненциално.

Смъртните случаи ще продължат да нараства за около две седмици до стабилизиране на приемните грижи.

Рааб не е разговарял с премиера Борис Джонсън, откакто е отведен в болница в неделя.

Правителството планира официално да признае работата на работниците на първа линия, но все още няма конкретни планове как ще го направи.

Призивът на британското правителството е "останете си вкъщи за Великден".

Дейвид Шукман, коментира за БиБиСи, че учените правят доста песимистично предположение: само 50% от домакинствата ще спазват изискванията. След достигане на пика на ежедневните смъртни случаи - вероятно през следващата седмица или повече - дори и най-добрият сценарий предполага, че ще отнеме месец или два, за спадане на числата до ниски нива. Това означава, че ще е до май и може би в началото на юни и ще бъде смело политическо решение да се облекчат ограниченията по-рано, ако съществува риск от "втори пик" на възобновяване на вируса.

Коронавирус: Борис Джонсън се подобрява

Коронавирус: Борис Джонсън се подобрява

Стои си в леглото и разговаря с обгрижващия го лекарски екип