От сряда британското правителство ще премахне всички 11 държави от червения списък за пътуване, тъй като във Великобритания вече има общностно предаване на варианта Омикрон на коронавируса. Това заяви министърът на здравеопазването на страната Саджид Джавид, предаде Ройтерс.

Омикрон бе открит за първи път в Южна Африка. От края на ноември британското правителство постави 11 африкански държави в червения си списък, което означаваше, че има ограничения за пристигащите от тях.

"Сега, когато в Обединеното кралство има общностно предаване на Омикрон и той се е разпространил толкова широко по света, червеният списък за пътуване вече е по-малко ефективен за забавяне на разпространението му от чужбина. Ще премахнем всички 11 държави от него, считано от 4 ч. сутринта утре", заяви Джавид.

11-те държави са Ангола, Ботсвана, Есватини, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Нигерия, Южна Африка, Замбия и Зимбабве.

Великобритания все още ще изисква от всички пристигащи пътници да си направят PCR или бърз тест максимум 48 часа преди заминаване - мярка, която според министъра на транспорта Грант Шапс ще бъде преразгледана през първата седмица на януари.

До 48 часа Омикрон ще доминира в Лондон

До 48 часа Омикрон ще доминира в Лондон

Ръстът на случаите в британската столица е сериозен