Британското правителство наложи санкции в четвъртък на пет кораба и две свързани с тях компании, участващи в транспортирането на руски втечнен природен газ (LNG), като за първи път използва нови законови правомощия срещу кораби за транспорт на втечне газ, предава Ройтерс.

"По-рано тази година Великобритания санкционира Arctic LNG 2, заедно с нашите съюзници в САЩ и ЕС. Оттогава проектът беше принуден да намали производството си", се казва в изявление на правителството.

Санкционираните компании са White Fox Ship Management и Ocean Speedstar Solutions OPC, а санкционираните кораби са Asya Energy, Pioneer, North Sky, SCF La Perouse и Nova Energy.

Тези действия надграждат предишни санкции и са насочени към ключови проекти, важни за бъдещото енергийно производство на Русия. В началото на месеца Великобритания наложи санкции и на 10 кораба от руския "сенчест флот", които според Лондон използват нелегални практики, за да избегнат западните ограничения върху руския петрол.

Русия отхвърля натиска от Запада за ограничаване на износа на своя петрол, като през последната година е отбелязан ръст в броя на танкерите, които транспортират товари, които не са регулирани или застраховани от традиционните западни компании.

Със сенчест флот от танкери Москва заобикаля петролните санкции

Със сенчест флот от танкери Москва заобикаля петролните санкции

САЩ и съюзници обсъждат как да направят по-скъпо за Русия изграждането на флот и експлоатацията на танкери