Британското правителство наложи санкции на 10 кораба от руския "сенчест флот" - група кораби, използващи нелегални практики за избягване на западните санкции върху търговията с руски петрол. Тези мерки са насочени към нарушаване на способността на Русия да заобикаля наложените ограничения, свързани с войната в Украйна, предава Ройтерс.

"Днешните санкции допълнително подкопават способността на Русия да търгува с петрол чрез своя сенчест флот," заяви британският външен министър Дейвид Лами в сряда. "Заедно с нашите партньори ще продължим да изпращаме ясно послание към Русия, че международната общност стои зад Украйна и няма да толерира този нелегален флот."

Руският "сенчест флот" представлява мрежа от кораби, които използват различни незаконни тактики, за да избягват западните санкции, наложени върху руския петрол след инвазията в Украйна през 2022 г.

Със сенчест флот от танкери Москва заобикаля петролните санкции

Със сенчест флот от танкери Москва заобикаля петролните санкции

САЩ и съюзници обсъждат как да направят по-скъпо за Русия изграждането на флот и експлоатацията на танкери

Тези кораби често променят имената и регистрациите си, изключват автоматичните си идентификационни системи (AIS), или се включват в прехвърляне на товари от кораб на кораб в международни води, за да затруднят проследяването им. Тази мрежа е ключов елемент в опитите на Русия да продължи износа на петрол, въпреки глобалните санкции.

Великобритания е само една от страните, които активно работят за налагане на санкции срещу руския "сенчест флот". Европейският съюз и Съединените щати също са наложили ограничения върху търговията с руски петрол и продължават да наблюдават за незаконни дейности, свързани с корабоплаването.

На 5 декември 2023 година в Европейския съюз влезе в сила ембарго върху руския петрол, доставян с танкери. От същия ден страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия въведоха ценови таван за руския петрол от 60 долара за барел - доставките на цена по-висока от тази не могат да бъдат застраховани в компаниите на тези страни, а те всъщност контролират целия световен пазар. Тези мерки трябваше да постигнат две цели. Първо, да се осигури доставката на руски петрол на световните пазари, за да се избегне повишаването на цените, и второ, за да се намалят доходите на Москва от всеки продаден барел.

Великобритания наложи нови санкции на Иран и Русия

Великобритания наложи нови санкции на Иран и Русия

Спират полетите на Iran Air до Европа