Великобритания наложи нови санкции срещу финансовата мрежа на руския президент Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

Под удара на новите наказателни мерки попадат бившата му съпруга и негови роднини.

Изобличаваме и атакуваме сенчестата мрежа, правеща възможна луксозния начин на живот на Путин, и затягаме примката около вътрешния кръг от най-приближените му, заяви британският външен министър Лиз Тръс.

Тя увери, че страната й ще продължи да санкционира всички, които съдействат за агресията на Путин, докато Украйна не победи.

Лондон: Санкциите срещу Русия не трябва да бъдат отменяни до пълното освобождаване на Украйна

Лондон: Санкциите срещу Русия не трябва да бъдат отменяни до пълното освобождаване на Украйна

Това можело да попречи на преговорите на Украйна

По информация на ТАСС санкционирани са бившата съпруга на Путин - Людмила, братовчедът на руския президент - бизнесменът Игор Путин, заместник-председателят на застрахователната компания "Согаз" Михаил Путин и председателят на съвета на директорите на "Групата компании МАРТ" Роман Путин.

Забранява се влизане във Великобритания и се замразяват активи също на бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева и баба й Анна Зацепилина, на бизнесмените Михаил Шеломов и Александър Плехов, члена на съвета на директорите на "Согаз" Михаил Клишин, генералния директор на "Морски порт Геленджик" Владимир Колбин, президента на НПФ "Газфонд" (пенсионния фонд на "Газпром") Юрий Шамалов и юриста Виктор Хмарин.

Великобритания разширява санкциите срещу Русия и Беларус

Великобритания разширява санкциите срещу Русия и Беларус

Новият пакет наказателни мерки засяга търговия за 1,7 млрд. паунда

BBC припомня, че санкциите срещу Кабаева бяха поискани от съмишленици на опозиционния лидер Алексей Навални, които изтъкват ролята ѝ в руската пропаганда и близостта ѝ с Путин. От 2014 г. Кабаева е председател на борда на директорите на NMG, която притежава няколко популярни телевизионни канала, включително дял в Първи канал.

Миналата седмица Европейският съюз обяви, че ще включи Кабаева в списъка със санкции, но до момента шестият пакет от санкции не е договорен заради спора за петролното ембарго.

В края на април WSJ писа, че американските власти също са подготвили пакет от санкции срещу Кабаева, но в "последния момент" са решили да не ги налагат, за да не "разгневят" Путин.

Сред официалните лица, които обсъждат този ход, съществува мнението, че налагането на санкции на олимпийската шампионка ще бъде възприето като личен удар за Путин и може да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението между Русия и САЩ и да попречи на мирните преговори с Украйна, пише WSJ.

Позовавайки се на неназовани американски служители, изданието отбелязва, че американските власти смятат Кабаева за приятелка на руския президент, от когото тя има поне три деца, и е заподозряна за укриване на личното богатство на Путин в чужбина.

"Твърди се, че тя има близки лични отношения с Путин", заяви британското външно министерство в съобщение, в което се описват причините за санкциите. Отбелязва се също, че тя е била член на Държавната дума от "Единна Русия".

Официално Путин има две пълнолетни дъщери от брака си с Людмила Путина (Очеретная), с която обявява развода си през 2013 г. Британското външно министерство заяви, че Очеретная се е възползвала от "бизнес отношения при благоприятни условия" с правителствени агенции.

На 6 април Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Катерина Владимировна Тихонова и Мария Владимировна Воронцова, дъщери на руския президент от официалния му брак.