Министърът на отбраната Бен Уолъс призова премиера да увеличи разходите за въоръжените сили на Обединеното кралство на фона на инвазията на Русия в Украйна, информира Би Би Си.

Той вече успешно настоя за по-високи разходи през 2020 г., но ще каже в реч по-късно, че заплахата вече се е променила.

В момента Обединеното кралство харчи около 2% от БВП за отбрана, което съответства на целта, която НАТО поставя за своите членове. Съобщава се, че Уолъс е поискал от премиера да увеличи това до 2,5% до 2028 г.

Той ще каже на конференция, организирана от мозъчния тръст на Royal United Services Institute, че в светлината на руската инвазия в Украйна правителствата трябва да бъдат готови да инвестират повече, за да запазят хората в безопасност.

В писмо до министър-председателя Борис Джонсън министърът на отбраната също призова премиера да призове другите лидери на НАТО да повишат разходите на страна до 2,5% от националния доход.

"Министърът на отбраната и министър-председателят винаги са казвали, че правителството ще реагира на всякакви промени в заплахата, поради което през 2020 г. Министерството на отбраната получи рекордно споразумение за отбраната".

Влошаващата се ситуация със сигурността на Обединеното кралство ще бъде подчертана и от новия ръководител на въоръжените сили в първата му голяма реч.

Генерал сър Патрик Сандърс ще каже, че никога не е познавал такава ясна заплаха "като бруталната агресия на президента Путин". Той ще оприличи войната в Украйна с нарастването на Втората световна война, описвайки руската инвазия в Украйна като "момент от 1937 г." за Обединеното кралство.

Британските войски трябва да бъдат готови да се изправят срещу Русия на бойното поле, се казва в неотдавнашно вътрешно съобщение на генерала, адресирано до всички рангове и държавни служители. Инвазията показа необходимостта "да се защити Обединеното кралство и да бъде готово да се бие и да печели войни на сушата", каза той.

Правителството заяви, че харчи 1,3 милиарда британски лири (1,6 милиарда долара) за военна подкрепа за Украйна, включително за изпращане на ракетни системи с голям обсег. На Украйна са дарени и противотанкови оръжия, ракети с малък обсег, бронирана техника, дронове и системи за противовъздушна отбрана.

Речите във вторник идват преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, която също се очаква да разгледа готовността на съюзниците и разходите за отбрана.

Генералният секретар на отбранителния алианс Йенс Столтенберг вече даде да се разбере, че иска целта членовете да харчат 2% от годишния си национален доход за отбрана да бъде базова линия, а не таван.

Великобритания изпраща повече от 20 самоходни оръдия на Украйна

Великобритания изпраща повече от 20 самоходни оръдия на Украйна

Те са закупени от белгийска фирма