Британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че Великобритания е ремонтирала и изпраща на Украйна повече от 20 самоходни 155-мм оръдия, информира Руската служба на Би Би Си.

"Доставяме повече от двадесет 155-милиметрови самоходни оръдия, които закупихме от международния пазар и ремонтирахме. Те вече идват и са с много по-дълъг обсег", каза Уолъс пред репортери в четвъртък на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Според Уолъс Великобритания е закупила тези самоходни оръдия от белгийска военно-промишлена компания.

На 6 юни Лондон обяви, че ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън М270, с обхват 80 км, съобщи АП.

Агенцията припомня, че преди това и САЩ обявиха, че въоръжават Киев с подобни системи за залпов огън.

В отделен разговор с кореспондента на Би Би Си Бен Уолъс каза, че в някои сектори на фронта Русия има двадесеткратно предимство в артилерията, но западните страни продължават да изпращат оръжие на украинците, за да променят това съотношение.

И като цяло, според Уолъс, ситуацията все още е благоприятна за Украйна. "Това не означава, че руският военен колос се оттегля - но и не напредват, както са планирали", заяви британският министър.

Джонсън и Зеленски обсъдиха войната в Украйна

Джонсън и Зеленски обсъдиха войната в Украйна

Координирахме позиции в навечерието на важни международни събития, съобщи украинският президент

Напомняме, че правителството на Обединеното кралство, водено от премиера Борис Джонсън, беше сред първите, които изразиха своята принципна и непоколебима подкрепа за Украйна, когато започна войната.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс преди дни заяви, че не знае колко британски ветерани се сражават в Украйна.

Уолъс заяви, че в началото на конфликта през февруари политиците са "направили публични изявления, за да се опитат да възпрат" гражданите на Обединеното кралство да се присъединят към борбата в Украйна.

Това стана след новината от петък за смъртта на Джордан Гатли, убит в Северодонецк.

По-рано Би Би Си публикува анализ на западни експерти за хода на военните действия в Украйна, който заключва, че руската армия, макар и да е понесла много загуби в началото на войната, "сега се биела, така, както се очакавло от нея"

Украйна очаква войната да продължи най-много още шест месеца

Украйна очаква войната да продължи най-много още шест месеца

Териториалните отстъпки към Русия нямало да сложат край конфликта