Ако в началото на инвазията в Украйна руската армия се биеше противно на собствената си доктрина, то по време на битката за Донбас действията й започнаха да отговарят на очакванията на експертите. Това означава ли, че може да настъпи повратна точка във войната? Как ще се развият събитията и какъв тип война предстои, анализира Руската служба на Би Би Си.

Западни експерти предупреждават, че неуспешната атака срещу Киев не трябва да се разглежда като мярка за бойната готовност на руската армия - това е било политическа операция.

Това обаче не означава, че ще настъпи радикална промяна във войната - понесените загуби в началото на войната са отслабили настъпателния потенциал на руските войски.

"Сега те се бият по начина, по който очаквахме. Все още има слабости, но те водят общовойскови бой, по-добре използват пехотата, дроновете и артилерията", каза Роб Лий, висш служител в Изследователски институт за външна политика на САЩ и бивш морски пехотинец на САЩ, в интервю за Руската служба Би Би Си.

"Удивително е, че те не направиха това в началото - противно на собствената си доктрина, учения и начина, по който воюваха в Сирия," коментира Лий.

ДНР: Руската операция в Украйна завършва до края на годината

ДНР: Руската операция в Украйна завършва до края на годината

Не се обсъжда размяна на чуждестранните бойци, осъдени на смърт в Донецк

Комбинираният общовойскови бой включва координиране и обединяване на действията на различни видове и родове войски - пехота, танкове, леки бронирани машини, дронове, артилерия и авиация.

Към средата на юни руските военни действат по-близо до начина, което се очакваше от тях, съгласен е Майкъл Кофман, директор на Руската програма в Центъра за военноморски анализ на САЩ.

"Първоначалната кампания беше просто операция за смяна на режима без планове за истински общовойскови сражения. И руската армия се възстановяваше дълго време след нея", каза Кофман пред Би Би Си.

"Очевидно първият месец от войната почти не отразяваше руския военен потенциал - поради политическия характер на организацията на кампанията. Докато сега, след сто дни, имаме повече материал за оценка."

Украйна очаква войната да продължи най-много още шест месеца

Украйна очаква войната да продължи най-много още шест месеца

Териториалните отстъпки към Русия нямало да сложат край конфликта

Адаптира ли се руската армия?

Експертът казва, че руските войски са се провалили на теста за провеждане на мащабни настъпления. Според него е невъзможно да се оценят способностите на армията в областта на мащабните операции в мирно време - те стават ясни само по време на истинска война.

Но в същото време руската армия се адаптира и намери начин да води война на сравнително малък фронт. С изместването на фокуса към Донбас проблемите (на руснаците) не са изчезнали, но някои от тях се решават, казва специалистът.

"След два месеца война започнахме да виждаме значителни промени в действията на руската армия. И повечето от ранните оценки, струва ми се, се оказаха погрешни. Те се основаваха на чудовищни ​​грешки в интерпретацията на данните. Затова някои като мен се опитаха да не осъждат и предупредиха други да не бързат с изводите", каза Кофман.

През първия месец на войната битуваше мнение, че руската армия не може да води комбинирани общовойскови сражения и то се оказа погрешно, подчертава Роб Лий: "Не е така. Просто не се опитваха".

В битката за Донбас руските войски все повече координират разузнаването, пехотата, артилерията и авиацията, казва Кофман: "Това се обсъжда малко, но руските сили активно използват авиацията. В Донбас имат местно въздушно превъзходство. В някои части на Донбас, определено е така."

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Поддържа руската теза, че освобождават Украйна от нацизма

Руската авиация продължава да обстрелва предните украински позиции от значително разстояние, страхувайки се от украинската противовъздушна отбрана, но тези въздушни удари водят до увеличаване на загубите сред въоръжените сили на Украйна, смята експертът.

Официално Киев не разкрива броя на загубите си, но през юни украинският президент Володимир Зеленски каза, че между 600 и 1000 украински войници умират на ден, а скоро след това съветникът му Михайло Подоляк даде друга оценка - от 100 до 200 души.

Друг президентски съветник, Алексей Арестович, предположи, че 10 000 украински войници вече са загинали във войната.

Русия за последно разкри загубите си в края на март - тогава съобщи за 1351 души. Според британското разузнаване до края на май Русия е загубила около 15 000 души в Украйна. Би Би Си намери доказателства за смъртта на най-малко 3000 руски войници по време на инвазията.

Западни експерти обявиха загубите на Русия в Украйна

Западни експерти обявиха загубите на Русия в Украйна

След 100 дни война Украйна е изправена пред морални проблеми

Война на изтощение?

Друга област, в която експертите виждат подобрение, са наземните операции на пехотните части на руската армия.

Ако в началото на войната руските сили просто се опитваха да проникнат в градовете, сега все повече и повече части оставят бронираните превозни средства в ролята на подкрепа - в градовете отиват морски пехотинци, въздушно-десантни сили, специални части и офицери от разузнаването, отбелязва Роб Лий.

Сега в отворени източници има доказателства за използването на комбинирани бойни тактики на много нива - включително на ниво взводове. Отделни подразделения - включително части от самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР - имат свои собствени оператори на дронове, казва експертът, въпреки че това са предимно търговски достъпни китайски дронове, които системите на НАТО могат да неутрализират.

Докато руските сили сега се опитват да избегнат минали грешки, последствията от тези грешки продължават да ги преследват. Поради загуба на личен състав и техника се налага активно да използват нередовни формирования - доброволци, новоназначени по договор войници и отряди измежду мобилизираните в териториите под контрола на непризнатите ДНР и ЛНР.

Руските сили не са били подготвени да водят продължителна война, казва Кофман. Ето защо сега те изпитват значителен недостиг на персонал, предимно в пехотата. Освен това нивото на подготовка на някои части беше много слабо.

В резултат на това руският Генерален щаб остана с една възможност - да води война на изтощение, тъй като няма ресурси за настъпателни действия.

Британско разузнаване: Русия е загубила 1/3 от сухопътните сили

Британско разузнаване: Русия е загубила 1/3 от сухопътните сили

Руската офанзива в Донбас губи инерция и едва ли ще може да навакса

Русия пази боеспособните отряди, концентрира се върху Донбас и обръща по-малко внимание на фронта в Харковска, Херсонска и Запорожка области, където украинските сили имат известен успех, смята Роб Лий.

Зеленски: Атакуваме в Херсон и около Харков

Зеленски: Атакуваме в Херсон и около Харков

Украинският президент коментира ситуацията на фронта

Изключително трудно е обаче да се предвиди дългосрочното развитие на събитията, тъй като има твърде много неизвестни фактори. Кой има повече резервисти? Чии ресурси са по-изчерпани? Кой понася повече загуби?

"Моята краткосрочна прогноза е, че и двете страни вероятно ще бъдат изчерпани през лятото и ще се нуждаят от значителна оперативна пауза", казва Майкъл Кофман.