Великобритания ще направи задължителни доживотните присъди за извършителите на най-тежките убийства, съобщава "Ройтерс".

Съгласно планираното законодателство тези убийци трябва да умрат в затвора.

От британското правителство посочват, че промяната ще защити обществото от най-опасните нарушители, като постави правни очаквания върху съдиите да издават такива заповеди, освен при изключително ограничени обстоятелства.

Насоките за присъди на правна основа биха дали на съдиите и по-голяма увереност да издават такива присъди без риск от оспорването им в апелативните съдилища.

За първи път тези разпореждания ще бъдат и присъдата по подразбиране за всякакъв вид сексуално мотивирани убийства.

По данни на Съвета за наказания за Англия и Уелс заповедите за доживотна присъда са рядкост - към 30 юни 65 затворници излежават такава присъда.

Медицинската сестра Луси Летби, обявена за най-ефективния сериен убиец на деца във Великобритания в днешно време, която уби седем бебета в болница, беше осъдена на доживотен затвор.

"С въвеждането на задължителни доживотни присъди за отвратителните престъпници, които извършват най-ужасяващите видове убийства, ще гарантираме, че те никога няма да останат на свобода", заяви премиерът Риши Сунак.

От 80-те години на миналия век министърът на вътрешните работи на Великобритания можеше да реши колко дълго трябва да остане затворник с доживотна присъда, преди да бъде обмислено условното му предсрочно освобождаване.

Това обаче беше успешно оспорено през 2002 г. на основание, че наказанието трябва да се решава от независим трибунал - съд - а не от политик.

Понастоящем съдия определя минималния срок, който нарушителят трябва да прекара в затвора, преди да получи право да кандидатства за условно предсрочно освобождаване, в случай на доживотна присъда.

Ако бъде освободен обаче, нарушителят до края на живота си може да бъде върнат в затвора, ако някога се счете, че представлява риск за обществото.