Най-висшият британски военен предупреди за нова заплаха, идваща от Русия, която е свързана с комуникационните и интернет кабелите, които са прокарани по дъното на моретата, съобщава БиБиСи.

Маршал сър Стюарт Пийч, който е началник на отбраната на Великобритания, настоя, че Обединеното кралство и НАТО трябва да поставят като приоритет защитата на комуникационните линии.

По думите му, това би бил "незабавeн и потенциално катастрофалeн" удар за икономиката, ако кабелите бъдат срязани или прекъснати.

Кабелите пресичат морското дъно, свързвайки страни и континенти.

Говорейки пред влиятелен британски мозъчен тръст за отбрана, сър Стюарт изтъкнал, че уязвимостта на подводните линии представлява "нов риск за нашия начин на живот".

"В отговор на заплахата, породена от модернизацията на руския военноморски флот - и ядрени, и конвенционални подводници и кораби, ние заедно с нашите атлантически съюзници дадохме приоритет на задачи и мисии за защита на морските комуникационни линии", посочи маршалът.

"Това звучи като повторно стартиране на стари мисии, всъщност искам да кажа, че е много важно, че разбираме колко важна е тази мисия за НАТО. Защото Русия в допълнение към новите кораби и подводници продължава да усъвършенства както нестандартните способности, така и информационната война", изтъкна още висшият британски военен.