Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и други лица с висок риск от хакове от чуждестранни шпиони преди изборите във Великобританя, предаде "Ройтерс".

Британското правителство информира за нарастваща заплаха за демокрацията от хора, разпространяващи дезинформация и фалшиво съдържание, създадено от AI онлайн и други държави, които се опитват да се намесят в политическия процес.

Премиерът Риши Сунак и британските шефове по сигурността предупредиха, че руското разузнаване и групи, свързани с китайската държава, се опитват да атакуват британски институции и лица, включително депутати.

Великобритания нащрек за киберзаплахи от Русия и Иран, но най-разтревожена от Китай

Великобритания нащрек за киберзаплахи от Русия и Иран, но най-разтревожена от Китай

Пекин бил предизвикателството, определящо епохата

През декември месец 2023 г. външното министерство наложи санкции на двама руски хакери, които се предполага, че работят за Федерална служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ), за да атакуват политици, журналисти и други групи, като предимно се целят към личните имейл кутии.

И Москва, и Пекин отричат обвиненията, като Русия заяви, че Великобритания няма доказателства за обвиненията в дигитална шпионска кампания. От своя страна Китай критикува Лондон, че многократно разпространява обвинения за китайски шпиони и кибератаки.

Националният център за киберсигурност, част от британската шпионска агенция GCHQ, заяви, че оценката му е, че акаунтите на кандидати и служители на изборите са "почти сигурно привлекателни цели за киберпрестъпници, които искат да извършват шпионски операции".

Джонатан Елисън, директор на NCSC за национална устойчивост и бъдещи технологии, подчерта, че хората, които "играят важна роля" са привлекателна цел за кибератаки. Поради тази причина, добави Елисън, киберспециалистите ще подкрепят хората, които ще се явят на избори или ще работят за тяхното подготвяне.

Онези, които се считат за изложени на риск, ще могат да получат допълнителна сигурност на личните си устройства, за да ги предпазят от злонамерен софтуер, фишинг имейли, които са изпратени от привидно доверен подател, за да накарат хората да разкрият поверителна информация и други заплахи.

Припомняме, че на 13 май великобританските власти обвиниха трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните служби на Хонконг и в чужда намеса. На 14 май  лидерът на Хонконг Джон Лий призова британските власти за пълна информация за арестите на тримата мъже и в същия ден външното министерство на Велиокбритания привика китайския посланик на разговор заради обвинените. 

Великобритания привика китайския посланик заради тримата обвинени в шпионаж

Великобритания привика китайския посланик заради тримата обвинени в шпионаж

Но той няма да се срещне с външния министър Дейвид Камерън